Prvi dojmovi Virovitičanke Jelene Drakšić nakon srebra na najjačem školskom gastro natjecanju u Hrvatskoj

Na Zagrebačkom velesajmu održano je natjecanje učenika srednjih strukovnih škola Republike Hrvatske WorldSkills Croatia.

Na tom prestižnom i najjačem školskom gastro natjecanju u Hrvatskoj, mladi Slavonci polučili su dva vrhunska rezultata, a slavonsku ravnicu predstavljali su i vrhunski kuhari ovoga kraja kao članovi ocjenjivačkih povjerenstava. Predstavnici Udruga kuhara i slastičara s područja Slavonije i Baranje, Ugostiteljsko – turističke škole Osijek i predstavnika gospodarstvenika imali su važnu ulogu kao ocjenjivači u dvije ugostiteljske discipline, kuharstvo i slastičarstvo. Ivan Đukić, predsjednik udruge i voditelj kuhinje restorana Lipov hlad i Andrej Kristek, potpredsjednik i strukovni učitelj kuharstva Ugostiteljsko – turističke škole, sudili su u disciplini kuharstvo, a Sandra Jadek, članica Udruge kuhara i slastičara grada Orahovice, u disciplini slastičarstvo. Ovaj trojac je kroz dva dana natjecanja ocjenjivao mlade nade hrvatske gastronomije srednjih ugostiteljskih škola iz svih dijelova Hrvatske.

-Imali smo pred sobom velik zadatak jer je 12 učenika svojim radovima, koji su bili iznad svih očekivanja, otežalo dodjelu bodova i odluku o prva tri najbolja uratka. Rezultat u konačnici i nije bio bitan jer su natjecatelji pokazali da hrvatska ugostiteljska scena ima mlade nade koji će nastaviti putevima svojih mentora i nastavnika i pobrinuti se da hrvatski turizam ima svijetlu budućnost – poručio je stručni ocjenjivački žiri.

WorldSkills Croatia prvo je ovakvo natjecanje u Hrvatskoj, a dio je to Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih. Nicol Juratović, maturantica smjera kuharstvo iz Ugostiteljsko-turističke škole Osijek briljirala je na natjecanju te osvojila prvo mjesto u pripremi menua u četiri slijeda. U disciplini slastičarstvo sudjelovalo je osam najboljih natjecatelja iz cijele Hrvatske, a učenica Strukovne škole Virovitica Jelena Drakšić osvojila je odlično 2. mjesto pod vodstvom mentorice Melite Balenović.

-Kako se ovakav način natjecanja događao prvi put,jer se održavao na Velesajmu i bilo je sastavljen od ukupno 6.modula, morale smo se dobro pripremiti. Radile su se 4 vrste slastica, vučeno tijesto sa umakom, orehnjača, čokoladno tijesto sa nadjevom od višanja, temperiranje čokolade i izrada dekoracija od čokolade (tamne i bijele) tajanstvena košarica sa namirnicama za koju nismo znali što će biti u njoj, znali smo samo da je tema biskvit, krema, umak i dekoracija, a Jelena je morala sastaviti normativ, osmisliti slasticu koja će odgovarati zadanoj količini restoranske slastice i to sve prezentirati pred prosudbenim povjerenstvom koje je bilo tamo tijekom 2 dana i budno pratilo svaku njihovu izradu i sve pomno degustirali a onda i ocijenili. Svi natjecatelji bili su toliko dobri da su o poretku mjesta odlučivale zadnje dvije decimale. Za svaku slasticu koju su izradili morali su je i prezentirati i sa sobom ponijeti PP prezentaciju sa slikama i tijekom rada u svojoj školi. Ovaj novi način natjecanja bio je dosta stresan kako za učenike tako i za mentore ali je puno bolje bilo opremljen radni prostor u kojem se učenica odlično snašla – rekla je mentorica Melita Balenović.

-Tijekom dva dana prostor je bio otvoren za posjetitelje i učenike osnovnih škola koji su mogli i postavljati pitanja – kaže Jelena te prenosi dojmove nakon srebra:

-Bilo je naporno, stresno, ali i lijepo jer se trud isplatio. Ponosna sam na osvojeno srebro jer smo išli u korak sa velikim školama koje imaju puno bolje uvjete za ovakva natjecanja, što se pokazalo da to nekada i nije toliko važno – zaključila je srebrna Jelena.

(www.icv.hr, vg)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content