Pučkoj pravobraniteljici Lori Vidović predstavljene mjere kojima Virovitičko-podravska županija i Grad Virovitica pomažu socijalno ugroženim građanima

Koliko Grad Virovitica izdvaja za socijalno ugrožene, sufinanciranje rada Gradskog društva Crvenog križa i udruga civilnog društva, kako se zbrinjavaju žrtve nasilja i kakva je pokrivenost komunalnom infrastrukturom na području grada, neka su od pitanja o kojima je pučka pravobraniteljica Lora Vidović sa suradnicima razgovarala s gradonačelnikom Ivicom Kirinom i pročelnikom Upravnog odjela za društvene djelatnosti Alenom Bjelicom. Sastanak je održan u Gradskoj upravi, a povodom posjete pučke pravobraniteljice Virovitičko-podravskoj županiji.

2 Custom 1

Prije posjete Gradskoj upravi, održala je sastanak s čelnicima Virovitičko-podravske županije, na kojemu se govorilo ponajviše o razini zaštite prava stanovnika s posebnim naglaskom na socijalna i ekonomska pitanja. Sastanku su nazočili zamjenici župana Virovitičko-podravske županije Darko Žužak i Igor Pavković sa pročelnicima, ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo sv. Rok dr. Miroslav Venus, ravnateljica GDCK Virovitica Željka Grahovac, ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – Područnog ureda Virovitica Hrvoje Belobrk i drugi.

Pučka pravobraniteljica sa suradnicima boravi 9. i 10. travnja u našoj županiji te se susreće s građanima, predstavnicima organizacija civilnog društva i predstavnicima tijela javne vlasti. Prije sastanka s gradonačelnikom Ivicom Kirinom, savjetnici pravobraniteljice primali su pritužbe građana koji smatraju da su im ugrožena ili povrijeđena ljudska prava.

IMG 2549 Custom
foto: M. Bašić

– Cilj dolaska u Virovitičko-podravsku županiju je da saznamo s kojim su problemima građani suočeni. Susreli smo se i s predstavnicima Virovitičko-podravske županije, nevladinih udruga, vijeća nacionalnih manjina, Crvenog križa, Centra za socijalnu skrb… Važno nam je čuti koja je njihova perspektiva jer oni ponekad i najbolje znaju kako građani žive i s čime su uistinu suočeni – rekla je Lora Vidović, dodavši da se svakom podnesku i svakoj pritužbi pristupa krajnje ozbiljno.

– Ako mi nismo tijelo koje je nadležno, dajemo opću pravnu informaciju o tome kako se netko sam može zaštititi ili kome se treba obratiti, a u situacijama u kojima možemo pomoći, zaista vodimo ispitni postupak te se u suradnji s nadležnim tijelima trudimo utvrditi da li je došlo do povrede prava – dodala je pravobraniteljica Vidović.

IMG 2544 Custom
foto: M. Bašić

Gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin i pročelnik Alen Bjelica predstavili su pravobraniteljici prilikom sastanka mjere kojima Grad Virovitica pomaže socijalno ugroženim građanima. Među ostalim, sufinancira rad Gradskog društva Crvenog križa sukladno Zakonu 0,5 i 0,2 posto od proračuna u prošloj godini te dodatno izdvaja 150.000 kuna godišnje izravno za 20 korisnika Pučke kuhinje. Također, Grad provodi projekt školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva, koji je financiran sredstvima Fonda europske pomoći za najpotrebitije.

Tu su i jednokratne novčane pomoći, naknada za troškove stanovanja, ogrjev, sufinanciranje prijevoza starijih osoba, rada Hitne medicinske pomoći…

(www.icv.hr, virovitica.hr, foto: T. Szabo)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content