“RODITELJI NA ZADATKU” U Slatini održana tribina “Pomoć roditeljima u psihosocijalnom odgoju djece”

Savez Društva Naša djeca Hrvatske uključio je, uz Petrinju i Gospić, Slatinu u projekt “Roditelji na zadatku” u sklopu kojega je u slatinskom Hrvatskom domu jučer (srijeda) održana Javna tribina “Pomoć roditeljima u psihosocijalnom odgoju djece”.

Prije početka tribine, nazočne je pozdravila predsjednica DND-a Slatina Snježana Pačarić zahvalivši im se na odazivu, a nekoliko riječi o samoj tribini i projektu ”Roditelji na zadatku” rekla je tajnica Saveza DND-a Hrvatske Snježana Krpes.

Nakon uvodnih riječi, stručni predavači roditeljima i ostalim zainteresiranim građanima ponuditi su kvalitetne informacije kroz nekoliko tema. Tako je na temu “Kako i zašto učiti o medijima” govorila novinarka Višnja Biti, “Rast, razvoj i prehrana djece” tema je koju je pojasnila mr.sc. Marija Hegeduš-Jungvirth dr.med. pedijatrica i subspecijalist gastroenterologije, Ana Raguž, mag. psihologije govorila je na temu “Odgoj djeteta u 21. stoljeću-pratimo li korak?”, dok je Ksenija Vujanović-Juras prof. psihologije predstavila “Izazove roditeljstva danas”.

IMG 9325 Custom

Višnja Buti istaknula je da roditelji trebaju kritički razmišljati o svojoj odgovornosti. Spomenula je pitanje društvenih mreža, blogova i svega onog čemu se naša djeca izlažu odlaskom na internet, te da svakako treba razgovarati s djecom, upoznavati ih sa svim rizicima i imati pod kontrolom njihova djelovanja na društvenim mrežama kako se ne bi dogodile neželjene situacije.

Profesorica psihologije Ksenija Vujanović-Juras, ravnateljica OŠ Josipa Kozarca Slatina, iznijela definiciju roditeljstva prema kojoj je obitelj skupina ljudi koja se vole i brinu jedni za druge. Pričala je o tome postoji li uspješno roditeljstvo, mogu li i trebaju li djeca cijelo vrijeme biti sretna, o cilju roditeljstva, kako na razvoj djeteta utječe njegova prirodna sredina, te da dobar roditelj, prije svega, treba biti jako strpljiv. Istaknula je kako su u odgoju djece potrebni šaka znanja, more ljubavi i ocean strpljivosti.

Mr.sc. Marija Hegeduš-Jungvirth dr.med. pedijatrica i subspecijalist gastroenterologije svoje predavanje na temu “Rast, razvoj i prehrana djece” počela je pričom od samoga početka djetetova života, dakle još od fetalnoga razdoblja, preko dojenačkog i perioda maloga djeteta sve do odrasle dobi. Naglasila je izuzetnu važnost ulaganja u taj period, te koliko je bitno okruženje u kojem dijete odrasta, prehrambene navike, tjelesna aktivnost i redukcija sjedilačkog ponašanja…

IMG 9364 Custom e1554971842775

Mag. psihologije Ana Raguž stavila je naglasak o izazovima roditeljstva u današnje vrijeme. Rekla je kako veliku količinu vremena djeca provode pred kompjuterom, gledajući TV, odnosno pred raznim ekranima, što izravno utječe na spavanje, hranjenje, a dovodi do agresivnog ponašanja i teškoća pažnje djeteta. Dodala je i da djecu ne treba kažnjavati, ne govoriti im ne, ne tući ih, nego ih usmjeriti na miran i strpljiv način kako bi se postiglo željeno.

Na kraju ove Javne tribine nazočni su popunili anketu o tribini koju im je pripremio organizator, a imali su prilike i postaviti pitanja o roditeljstvu.

(www.icv.hr, adf, foto: D. Fišli)

[g-gallery gid=”520144″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content