U Europu stiže iznimno veliki oblak saharske prašine, doći će i do nas

Tijekom vikenda u zapadnu Europu i zapadni Mediteran stići će iznimno velike količine saharske prašine, a početkom idućeg tjedna pošteđena neće biti ni Hrvatska. Portal Severe Weather Europe ističe da će prašina zahvatiti velik dio zapadne Europe i zemlje zapadnog Mediterana, ali i stići sve do Velike Britanije, piše vecernji.hr.

Sama pojava saharske prašine i nije tako neobična, gotovo svake godine dođe i do Hrvatske, ali sada stručnjaci ističu da se ovoga puta zbog velike količine prašine radi o rijetkom događaju.

– Iznimno velike količine saharske prašine iz Alžira biti će odbačene sve do Španjolske, Francuske, Italije, Malte pa i Švicarske, te nešto manje do zemalja Beneluxa i Njemačke, a do utorka će doseći i do Velike Britanije. Najveći oblaci prašine dogodit će se iznad zapadnog Mediterana – posebno na Balearske otoke, Korziku, Sardiniju, Siciliju, velike djelove Apeninskog poluotoka, Maltu i nastaviti prema sjeveru, a to je doista rijetki događaj – piše Severe Weather Europe.

– Najčešće se događa kad neka ciklona uspije s donje strane povući baš pijesak iz Sahare i dignuti ga u višu atmosferu koja onda to prenese nama. Kod nas je to, recimo, povezano s jakom i olujnom južinom – objasnio je meteorolog Dnevnika Nove TV Darijo Brzoja dodavši da se to događa nekoliko puta godišnje.

Ova pojava ne uzrokuje preveliku štetu, osim što će se nekima zaprljati automobili. (vecernji.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content