Udruga Jaglac uspješno provela projekt ”Moj asistent II”: Korisnici ne mogu zamisliti život bez osobnog asistenta

Udruga Jaglac uspješno je provela projekt “Moj asistent II” koji je financiran sredstvima iz Europskog socijalnog fonda i sredstvima Državnog proračuna u iznosu od 1,6 milijuna kuna. Posrednička tijela su projekta billi su Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i Hrvatski zavod za zapošljavanje. Udruga je projektom ispunila očekivane rezultate, pružila je uslugu osobne asistencije za 13 korisnika i time povećala socijalnu uključenost i doprinjela unaprjeđenju kvalitete života osoba s najtežom vrstom i stupnjem invaliditeta.

– Usluga osobne asistencije predstavlja pružanje potpore osobama s najtežom vrstom i stupnjem invaliditeta u provođenju aktivnosti svakodnevnog življenja i samozbrinjavanja te je provedbom ovog projekta upravo to i zadovoljeno na način da je širenjem usluge osobne asistencije sa 13 na 15 osoba s najtežom stupnjem i vrstom invaliditeta, dobilo mogućnost unaprjeđenja kvalitete življenja. Iako neke osobe s najtežim stupnjem intelektualnog u kombinaciji s tjelesnim oštećenjem ne mogu biti uključeni u aktivnosti u zajednici ipak su dobili bolju i kvalitetniju uslugu što je doprinijelo rasterećenju obitelji, osjećaj zadovoljstva i sigurnosti da će njihovim članovima moći pomagati druge osobe u trenutku kada oni to više ne budu – kaže koordinatorica projektnih aktivnosti Jaglaca Lidija Stojković te naglašava kako udruga poučena petogodišnjim iskustvom, ali i analizirajući primjere dobre prakse drugih udruga, može zasigurno potvrditi da je usluga osobne asistencije visokog prioriteta za društvo u cjelini.

Moj asistent II program

– Često se mogu zapaziti izjave samih korisnika “moj se život promijenio i više ga ne mogu zamisliti bez moje asistentice” iz razloga što su korisnici usluge osobne asistencije unaprijedili kvalitetu življenja što se ogleda kroz primjere da su neki postali aktivniji u Udruzi i započeli aktivniji život u zajednici kroz uključivanje u kulturne, sportske i druge aktivnosti. Usluga osobne asistencije jedna je od najznačajnijih inovativnih socijalnih usluga koje izravno doprinose povećanju kvalitete življenja osoba s invaliditetom te se kao takva treba sustavno financirati, a ne projektno kao sada – rekla je Stojković te istaknula kako su jaka strana projekta i ojačani provedbeni kapaciteti Udruge koja je kroz projekt pokazala svoju stabilnu poziciju pružatelja i provoditelja usluge osobne asistencije koji u neposrednom odnosu s korisnicima projekta vrlo fleksibilno i učinkovito provode aktivnosti.

-Time se producirala visoka kvaliteta usluge. Iako su rezultati provedbe projekta iznimno uspješni, uočeni su i neki problemi i izazovi koje je nužno uzeti u obzir pri planiranju nastavka pružanja usluge korisnicima s ciljem unaprjeđenja usluge Osobne asistencije – zaključila je Stojković. (www.icv.hr, vg)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content