VELIKI ČETVRTAK Obredno pranje nogu kao poziv vjernicima na služenje i ljubav

Misom večere Gospodnje vjernici su jučer proslavili Veliki Četvrtak, prvi dan Vazmenog trodnevlja, kojim se na poseban način pripremaju za najveći kršćanski blagdan Uskrs.

Na Veliki Četvrtak slavi se ustanovljenje mise, odnosno Euharistije. Po uzoru na Isusovo pranje nogu učenicima, sinoć je u župnoj crkvi sv. Roka održano i tzv. obredno pranje nogu.

Fra Vedran Kos, koji je predvodio euharistiju, simbolično je oprao noge dvanaestorici vjernika, kao i Isus učenicima na Posljednjoj večeri. Znak je to poniznosti i poštovanja, u kojem Crkva prepoznaje Isusov poziv vjernicima na služenje i ispunjenje najveće zapovjedi – ljubavi.

IMG 6ffc170eb6cef7d8d625b3e072546157 V

Veliki Četvrtak sa sobom nosi još jedan važan simbol – tišinu i prazninu. Nakon Slave, vezuju se zvona, koja se ponovno oglašavaju tek na vazmenom bdijenju u subotu navečer. Sama crkva ogoljena je od ukrasa, a posvećene hostije koje su namijenjene za pričest na Veliki petak s glavnog se oltara premještaju na pokrajnji oltar u crkvi.

Nakon Mise Gospodnje, vjernici kući odlaze bez uobičajenog “idite u miru”, jer se liturgija nastavlja sljedeći dan, obedom Muke Gospodnje na Veliki petak. Vjernici su sinoć sudjelovali i na tradicionalnoj Getsmanskoj uri, gdje su kroz molitvu i klanjanje razmišljali o događajima Velikog petka, Isusovoj muci i predanju. (www.icv.hr, mlo)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content