VIDEO Još jedan vozač u problemu zvanom kružni tok: Pokušali smo riješiti ovaj misterij koji muči mnoge

U našu redakciju stigao je još jedan u nizu tragikomičnih videozapisa o vozačima koji “muku muče” sa snalaženjem u prometu kada su kružni tokovi u pitanju. Ovoga puta zbunjeni vozač snimljen je u Gradini. Stoga smo odlučili pokušati na jednome mjestu riješiti ovaj misterij koji muči mnoge vozače – kako voziti u kružnom toku?

Prvenstveni cilj kružnih tokova je povećanje sigurnosti prometa, njima se smanjuje broj mogućih točaka doticanja vozila. Posebice je to važno kod nepreglednih i nepravilnih raskrižja, a jednako tako njima se povećava protočnost prometa na frekventnijim raskrižjima.

virovitica
foto: ilustracija, virovitica.hr

Iako su velikom broju ljudi kružni tokovi zbunjujući, prometna pravila su vrlo jednostavna. Na ulazu u kružni tok obično se postavlja prometni znak „nailazak na cestu s prvenstvom prolaza“ pa tako vozila koja ulaze u kružni tok moraju propustiti vozila koja su već u kružnom toku, a to već više-manje svi znamo. Ono što predstavlja smiješno velik problem je korištenje „žmigavca“. Dakle, pri ulasku i prilikom vožnje u kružnom toku ne trebate upaliti lijevi „žmigavac“ jer je vaš smjer vožnje jasan. Desni „žmigavac“ morate upaliti pravovremeno prije nego što se isključujete iz kružnog toka, što nažalost prevelik broj vozača ne čini.

Ono što nikako ne smijete je voziti u pogrešnom smjeru! Kružnim tokom se vozi u smjeru suprotnom od kretanja kazaljke na satu!

Ako zastanete i razmislite da svi kružni tokovi u Virovitičko-podravskoj županiji imaju samo jednu traku, kakav bi samo kaos nastao da je riječ o dvije ili “ne daj Bože” tri trake.

(www.icv.hr, ml)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content