Zavod za javno zdravstvo “Sveti Rok” VPŽ nastavlja s preventivnim aktivnostima u osnovnim školama

blank
foto: ZZJZ "Sveti Rok" VPŽ

Slijedom dobrih iskustava u preventivnoj aktivnosti “Prevencija rizičnih ponašanja učenika osnovne škole”, koja je provedena u Osnovnoj školi I. G. Kovačića Gornje Bazje u veljači ove godine, Zavod za javno zdravstvo “Sveti Rok” Virovitičko-podravske županije nastavlja s provedbom ove preventivne aktivnosti i u ostalim osnovnim školama u Virovitičko-podravskoj županiji.

U nastojanju da se što je više moguće udovolji kriteriju zastupljenosti škola iz različitih krajeva županije, danas (četvrtak) su provedene nove radionice, u osnovnim školama “August Cesarec” Špišić Bukovica, “Davorin Trstenjak” Čađavica i Antuna Gustava Matoša Čačinci.

1 Custom 1
foto: ZZJZ “Sveti Rok” VPŽ

Osnovni je cilj ove preventivne aktivnosti osnaživanje samozaštitnih potencijala mladih u odupiranju vršnjačkom nasilju, zloupotrebi droga, pijenju alkohola i pušenju te promicanje zdravlja. Odgovarajućim metodičkim i didaktičkim pristupom stručnjaka različitog profila djeluje se u smjeru osnaživanja samozaštitnih kapaciteta učenika usmjerenih njihovom mentalnom i tjelesnom zdravlju.

Kroz radionicu za učenike 6. razreda nastoji se pomoći učenicima osvijestiti rizike koji proizlaze iz vršnjačkog nasilja. Ovu je radionicu proveo profesor psihologije Siniša Brlas. Za učenike 7. razreda osmišljena je radionica o rizicima pijenja alkohola i pušenja te pomoći u organizaciji slobodnog vremena. Ovu su radionicu proveli prim. mr. sc. Miroslav dr. Venus i mr. sc. Vesna Šerepac, dipl. ped.

3 Custom 1
foto: ZZJZ “Sveti Rok” VPŽ

Učenicima 6. razreda podijeljen je vodič o prevenciji i suzbijanju vršnjačkog nasilja “Kroz život bez nasilja; deset protunasilnih poruka”, dok su učenici 7. razreda još ranije tijekom nastavne godine dobili vodič za pomoć u osmišljavanju slobodnog vremena djece i mladih “Iskoristi dan u Virovitičko-podravskoj županiji”. Izdavač oba vodiča je Zavod za javno zdravstvo “Sveti Rok” Virovitičko-podravske županije.

Ovu su preventivnu aktivnost osmislili stručnjaci Zavoda za javno zdravstvo “Sveti Rok” Virovitičko-podravske županije, a provedena je u suradnji s osnovnim školama i Povjerenstvom za suzbijanje bolesti ovisnosti Virovitičko-podravske županije.

(www.icv.hr, ZZJZ “Sveti Rok” VPŽ)