Županijska Udruga prvi hrvatski redarstvenik odala počast žrtvama “krvavog Uskrsa”

Članovi Udruge Prvi hrvatski redarstvenik Virovitičko-podravske županije jučer (nedjelja) su posjetili Plitvice i sudjelovali na obilježavanju “krvavog Uskrsa”. Odali su počast Josipu Joviću, hrvatskom redarstveniku koji je poginuo u akciji “Plitvice”, u jutarnjim satima 31. ožujka 1991. godine, sa samo 22 godine, ali i svim stradalima u Domovinskom ratu. Prisjetili su se i devetero ranjenih specijalaca u akciji, kao i svih branitelja koji su život dali u obrani domovine.

Akcija “Plitvice” označila je važni dio hrvatske borbe za neovisnost. U njoj su sudjelovali pripadnici Jedinice za posebne namjene Rakitje, čiji je Jović bio pripadnik te pripadnici Antiterorističke jedinice Lučko. Pobunjeni Srbi, pripadnici tzv. SAO Krajine, dočekali su specijalce u zasjedi, u njihov autobus ispaliti troblonsku minu i otvorili vatru na njih. U višesatnom obračunu, po snijegu i hladnoći, hrvatski specijalci pokazali su dosat neviđenu hrabrost i odigrali važnu ulogu u obrani zemlje: u akciji “Plitvice” uhićeno je 29 srpskih ekstremista, a 18 ih je kazneno prijavljeno zbog oružane pobune. Među njima bio je i naoružani Goran Hadžić, član Glavnog odbora SDS-a i Borivoje Savić, tajnik Izvršnog odbora SDS-a Vukovara.

– Udruga Prvi hrvatski redarstvenik Virovitičko-podravske županije svake godine odaje počast poginulom Josipu Joviću i svim žrtvama Domovinskog rata na Plitvičkim jezerima, kako se njihova žrtva i junaštvo nikad ne bi zaboravilo – naglasio je Ivan Stubičar, predsjednik Udruge. (www.icv.hr, foto: privatni arhiv)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content