Županijski projekt “Budi STEMpatičan!” jedan od 15 europskih projekata u području STEM-a koji će biti predstavljen u Bologni

Europska udruga za obrazovanje i istraživanje u znanosti (ESERA) odabrala je projekt Virovitičko-podravske županije, “Budi STEMpatičan!” kao jedan od 15 europskih projekata, i jedini HR projekt, u području STEM-a koji će biti predstavljen svim sudionicima skupa ove asocijacije, koji se održava svake dvije godine, a krajem ovog kolovoza domaćin će biti Bologna. ESERA je inače, vodeća europska organizacija koja okuplja istraživače, stručnjake i obrazovne eksperte području školskog područja prirodoslovlja, matematike, ICT i tehnologije. Bit će to skup stotinu vodećih europskih stručnjaka koji raspravljaju o postojećem stanju obrazovanja, ulozi obrazovanja u razvoju digitalnog društva, te pružaju preporuke za napretkom u STEM školskom području.

Projekt “Budi STEMpatičan!” odnosi se na razvoj modela identifikacije i rada sa STEM darovitim učenicima u osnovnoj i srednjoj školi te izrade preporuka za unapređenje nastavne i izvanškolskih aktivnosti za STEM darovite učenike. Financiran je u okviru Europskog socijalnog fonda, nositelj projekta je Virovitičko-podravska županija, a proveli su ga Upravni odjel za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu Virovitičko-podravske županije, Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije VIDRA i Institut društvenih znanosti Ivo Pilar kao znanstveno podupiruća ustanova. U projektu je sudjelovalo 14 osnovnih i 7 srednjih škola VPŽ, desetine učitelja, nastavnika i stručnih suradnika, te nešto manje od 500 učenika. Projekt je u ime Virovitičko-podravske županije koordinirala pročelnica Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, sport i tehničku kulturu VPŽ Vesna Šerepac, a znanstveni voditelj projekta je bio Josip Burušić s Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar iz Zagreba.

56990323 2082986315083490 4552527813202149376 o 1
Foto: Facebook

– Nelson Mandela je jednom prilikom rekao, “Obrazovanje je najmoćnije oružje koje možete koristiti da promijenite svijet” i tim pristupom se vodi i Virovitičko-podravska županija. Ovaj projekt je imao za cilj novi, moderan i racionalan pristup obrazovanju i da se obrazovni sustav približi onima kojima i služi, prije svega, učenicima, roditeljima, ali i samoj zajednici u kojoj djeluje. Ovo je samo jedan od projekata kroz koje županija ulaže u obrazovanje, jer ulaganje u obrazovanje nije samo ulaganje u razvoj društva već je to ulaganje u razvoj gospodarstva – naglasio je virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

Virovitičko-podravska županija je bila prva županija u Hrvatskoj koja u suradnji s Institutom Ivo Pilar, provela projekt kojim se potiče rad s darovitom djecom i učenicima u predtercijarnoj razini, s izradom jedinstvenog modela za prepoznavanje, identifikaciju i rad s darovitim učenicima koji će moći koristiti bilo koja županija u RH.

budi stempatican
Foto: K. Toplak

Bio je to projekt koji je napisala VIDRA Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije u suradnji s Upravnim odjelom za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu VPŽ, ukupno vrijedan 926.091,10 kuna, a provodio se u 14 osnovnih i sedam srednjih škola s područja Virovitičko-podravske županije i trajao je 16 mjeseci. Partneri na projektu su bili: OŠ August Cesarec Špišić Bukovica, OŠ Josipa Kozarca Slatina, OŠ Ivana Gorana Kovačića Gornje Bazje, OŠ Suhopolje, OŠ Vladimira Nazora Nova Bukovica, OŠ „Ivan Goran Kovačić” Zdenci, OŠ Antuna Gustava Matoša Čačinci, OŠ Petra Preradovića Pitomača, OŠ Voćin, OŠ Mikleuš, OŠ „Davorin Trstenjak”, Čađavica, OŠ Eugena Kumičića Slatina, OŠ Ivane Brlić-Mažuranić Orahovica, OŠ Gradina, Strukovna škola Virovitica, SŠ „Stjepan Ivšić” Orahovica, Industrijsko-obrtnička škola Virovitica, Industrijsko-obrtnička škola Slatina, SŠ Marka Marulića Slatina, Tehnička škola Virovitica i Gimnazija Petra Preradovića Virovitica. (www.vpz.hr, Fotografije: Kristijan Toplak i Facebook)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content