BICIKLI NA METI LOPOVA Većina uopće ne zaključava bicikle, a lokot voze kao “putnika“ u košarici

Prošlog vikenda građani su mogli registrirati bicikle radi prevencije krađa, ali i radi lakše identifikacije vlasnika pronađenih bicikala. Akcija je bila uspješna – registrirano je 60 novih bicikala. Tim povodom prošetali smo ulicama našeg grada, promotrili bicikle pred raznim zgradama i ustanovama, ali i porazgovarali s građanima, kako bismo saznali zaključavaju li svoje bicikle ili ih neosigurane ostavljaju na milost ili nemilost zlonamjernicima.

Pred Gradskom upravom naišli smo na mnoštvo bicikala od kojih je većina bila – nezaključana. Jedan od rijetkih koji je bio osiguran bio je onaj Antuna Kufnera. No i njemu su do sada, kaže, ukradena tri bicikla, iako su bili zaključani ili spremljeni u podrum.

ZADNJA BICIKLI 2 Custom

– Policija je našla jedan, vratili su mi ga i opet je taj isti nestao – odmahuje glavom naš sugovornik te objašnjava da ih je bivša vojska uzimala kada su znali ići u Rezovac i Milanovac na zabave. – Kada dođu natrag do vojarne, bace ih, ističe A. Kufner.
Na bicikl koji trenutno vozi posebno pazi jer, kaže nam kroz smijeh, taj pripada njegovoj snahi.

IMA GA NA OKU

Gotovo svi bicikli koji su ušli u kadar našem fotoobjektivu imali su sigurnosni lokot, ali nisu ispunjavali svoju svrhu – nekima je bio omotan oko dijela rame, a nekima je „odmarao“ u košarici s prednje ili stražnje strane bicikla. Zašto je to tako, otkrio nam je Luka. – Kada odem u trgovinu na minutu – dvije, ne da mi se zaključavati bicikl, pogotovo kada ga vidim kroz izlog. Živimo u malom gradu i vjerujem da mi netko neće pred nosom ukrasti bicikl, pogotovo jer je bicikl dosta specifičan i nitko u široj okolici nema takav – otkriva nam biciklist pun povjerenja u svoje sugrađane.

ZADNJA BICIKLI 3 Custom

Potpuno drugačije iskustvo ima Antun Šolc, koji je već registrirao svoje dvokotačno prijevozno sredstvo jer je, kako kaže, tako sigurnije.

– Krađe se događaju. Odeš u trgovinu, vratiš se, a bicikla više nema -kaže Antun.
Posjetili smo i par trgovina specijaliziranih za bicikle te od ljubaznih prodavača saznali da za 40 kuna možete kupiti lokot te osigurati bicikl od krađe. Ta sudbina, nadamo se, neće zadesiti bicikle koje vlasnici ostavljaju neosigurane, a kakvih je u gradu, kako smo se i sami uvjerili, još uvijek mnogo. (www.icv.hr, ea, Foto: E. Aragović)

ZADNJA u kruglmh Custom

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content