Ove godine još povoljniji stambeni krediti za obitelji s djecom, saznajte kada će biti otvoreni novi natječaji

- PROMO -

Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar najavio je promjene u stambenoj politici u 2019., posebice u modelu POS-a, a njihovo stupanje na snagu očekuje se u lipnju ili srpnju, dok će se primjenjivati već od ovog rujna. Novim izmjenama zakona rok subvencije produžit će se za godinu dana za svako maloljetno dijete koje je član kućanstva ili korisnik kredita već ima prilikom podnošenja zahtjeva.

– Sigurno ćemo još nešto mijenjati, još radimo potpune analize, ali svakako ćemo u izmjenama zakona uvesti da onaj tko ima dijete i ulazi u novi stan ili novu kuću, da mu subvencija djelomično bude za to dijete koje već ima, a ne samo da se subvencije povećavaju za djecu koja se rode kad se primaju te subvencije – rekao je Štromar.

U javno savjetovanje upućene su izmjene Zakona o subvencioniranju stambenih kredita kojima će se i obiteljima koje već imaju djecu dati mogućnost da produže subvenciju za godinu dana po svakom djetetu, a koje u trenutku podnošenja zahtjeva nije starije od 18 godina. Zainteresirana javnost može se uključiti do 2. travnja 2019. putem portala eSavjetovanja. Novi krug natječaja kreće početkom devetog mjeseca.

Subvencionirani krediti mjera su u sklopu koje država, odnosno Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja, pomaže pri otplati stambenog kredita kod kupnje stana ili kuće, odnosno pri otplati kredita za izgradnju kuće. Mjera je dosad izazvala velik interes mladih obitelji te polučila odlične rezultate. Tako je u protekle dvije godine odobrena je ukupno 5301 subvencija, a do sada je više od 500 beba rođeno u obiteljima koje su koristile subvencionirane stambene kredite. Kada se tome pribroji i 8276 stanova iz programa poticane stanogradnje, ukupno je više od 13.000 hrvatskih obitelji do sada osnovalo svoj dom putem konkretnih mjera Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja.

I ove se godine za stambene subvencije mogu prijaviti svi mlađi od 45 godina, a koji u svom vlasništvu nemaju stan ili kuću. Rok subvencije je pet godina, a subvencioniranje kredita odobravat će se za kupnju stana ili kuće, odnosno gradnju kuće do najviše 1500 eura po metru kvadratnom u kunskoj protuvrijednosti. Visina subvencije ovisit će o indeksu razvijenosti mjesta na kojem se nekretnina kupuje, odnosno gradi, te će se kretati od 30 do 51 posto iznosa rate kredita. Iz Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja poručuju da će svi koji se prijave i imaju potpunu dokumentaciju, subvenciju i dobiti, a isti je natječaj planiran i za 2020. godinu. (www.icv.hr, žđl, mgipu.gov.hr)

Povezane vijesti

Skip to content