Proljetna prognoza Europske komisije: Ekonomski rast se nastavlja i ove godine, a 2020. mogla bi biti još bolja

Europsko gospodarstvo će u 2019., sedmu godinu zaredom, nastaviti rasti: BDP će biti u plusu u svih 28 zemalja članica, objavila je Europska komisija u svojim proljetnim prognozama. Domaća potrošnja u svim zemljama i dalje će u plus tjerati cijelu Uniju, dok će globalne neravnoteže ostati prijetnja. Rast bi mogao dodatno ubrzati 2020. godine, piše tportal.hr.

Hrvatski BDP u ovoj godini trebao bi porasti 2,6 posto (0,2 postotna poena manje nego što je objavljeno u jesenskim prognozama), dok bi u idućoj godini trebao usporiti na 2,5 posto.

U ovoj bismo godini trebali imati šest posto više ukupnih investicija (5,4 posto u 2020. godini), dok bi nezaposlenost trebala ostati na razini od 7,8 posto, a iduće godine smanjila bi se na 6,9 posto. Udio javnog duga u BDP-u 2019., prema Komisiji, iznosit će 70,9 posto s tendencijom pada na 67,6 posto u 2020.

– Usporavanje u globalnom rastu i trgovini, s neizvjesnostima oko trgovinskih politika, stavlja pritisak na rast u ovoj i idućoj godini. Veliku ulogu igra i slabljenje proizvođačkog sektora, posebno u zemljama koje imaju specifične probleme u automobilskoj industriji – stoji u proljetnim prognozama.

Valdis Dombrovskis, potpredsjednik Komisije nadležan za euro, socijalni dijalog i financijsku stabilnost, rekao je kako europsko gospodarstvo pokazuje otpornost iako je atmosfera u okruženju loša, pogotovo zbog napetosti oko trgovinskih ugovora.

– Gospodarski rast koji podupire snažna domaća potražnja, stabilan rast zaposlenosti i niski troškovi financiranja nastavljaju se u svim zemljama članicama. Ali postoje rizici koje moramo naglasiti, a to su slabosti na tržištima u nastajanju poput Kine, kaotičan Brexit u Europi, političke nestabilnosti i mogući povratak bankarske krize – rekao je Dombrovskis.

Pierre Moscovici, povjerenik za ekonomske i financijske poslove, poreze i carinu, rekao je kako se europsko gospodarstvo dobro drži u nesigurnom okruženju, ali kako Europa mora biti spremna dati još podrške realnom sektoru novim reformama, uz izbjegavanje protekcionizma.

Rastućim plaćama, utišanom inflacijom i dobrim uvjetima financiranja BDP svih zemalja članica EU-a ove godine trebao bi porasti 1,4 posto, dok bi eurozona trebala rasti 1,2 posto. U 2020. rast bi trebao ubrzati na 1,6 posto u EU i 1,5 posto u eurozoni.

U korist većem rastu iduće godine ide i veći broj radnih dana. Nezaposlenost će u ovoj godini ostati na razini od 6,4 posto, što je najniža stopa rasta otkada se prati zajednička statistika, tj. od 2000. godine. Nova rekordno niska nezaposlenost od samo 6,2 posto očekuje se 2020. godine.

Inflacija će i dalje biti obuzdana i ove godine ostat će na 1,6 posto, s tendencijom rasta na 1,7 posto iduće godine, ponajprije zbog očekivanog rasta cijena energenata. (tportal.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content