Robotičari OŠ V. Nazora Nova Bukovica i ove godine pokazali zavidno umijeće na superfinalu “Croatian Makers lige”

foto: L. Žubrinić

Ekipa robotičara Osnovne škole Vladimira Nazora iz Nove Bukovice, mlađe dobne skupine, sudjelovala je u subotu, 25. svibnja, u Zagrebu na superfinalu “Croatian Makers lige” za školsku godinu 2018./2019.

Pozivnicu za ovo napredno natjecanje u edukacijskoj robotici osigurali su kao najbolje rangirana skupina u regiji Našice, nakon održana četiri kola u natjecateljskoj sezoni.

“Croatian Makers liga” je dio projekta “Croatian Makers” koji je 2014. godine pokrenuo Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM). Cilj Lige je omogućiti široko uključivanje robotike, automatike i programiranja u edukaciju u osnovnoškolskom uzrastu, a platforma na kojoj se odvija liga je edukacijski robot mBot.

foto: L. Žubrinić

Na superfinalu, koji je otvorila ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, sudjelovalo je 300 natjecatelja raspoređenih u 75 ekipa u dvije dobne skupine, mlađoj 1. – 5. razred osnovne škole i starijoj 6. – 8. razred osnovne škole.

Školu iz Nove Bukovice predstavljali su učenici 5. razreda Leo Bračun, Nikola Ladović, Petar Kurtić i Kristijan Škrnički uz mentora Vladimira Bićanića. Učenici su u dva kruga natjecanja morali programirati mBot robote s ciljem rješavanja složenoga zadataka koristeći razne funkcije i senzore poput praćenja linije, komunikacije među robotima, detektiranja razine svjetlosti i pomicanja objekata.

Samo natjecanje je bilo vrlo zanimljivo i napeto, jer je konkurencija bila velika, a koncentracija na visokoj razini. Nakon zbrajanja bodova, od strane sudaca i na kraju ocjenjivanja, postalo je jasno da su mali bukovački robotičari i ove godine među prvih deset najboljih ekipa u Hrvatskoj.

foto: L. Žubrinić

Nagrade najboljima uručila je predsjednica Republike Hrvatske gospođa Kolinda Grabar – Kitarović, koja je čestitala svim natjecateljima i potaknula ih na još veći trud i zalaganje u ovom području obrazovanja.

Ravnateljica škole Lareta Žubrinić istaknula je kako se škola veoma ponosi njihovim uspjehom te na tome čestitala učenicima i njihovom mentoru, učitelju informatike Vladimiru Bićaniću.

(www.icv.hr, adf, lž)