U Čađavici održana početna konferencija projekta ”Energetska obnova društvenog doma u Noskovcima”

Danas (četvrtak) je u prostorijama Općine Čađavica održana početna konferencija i predstavljanje projekta ”Energetska obnova društvenog doma u Noskovcima” na kojoj su, uz domaćina načelnika Općine Čađavica Mirka Rončevića, nazočili načelnici općina Mikleuš i Crnac, Milan Dundović i Mato Damjan, te predstavnici institucija s područja općine Čađavica i predstavnici Agencije za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije (VIDRA).

59853786 503778380159387 3033849990339362816 n

Svrha projekta je da se energetskom obnovom zgrade društvenog doma osiguraju uvjeti za smanjenje potrošnje za grijanje/hlađenja na godišnjoj razini od najmanje 50 posto u odnosu na godišnju potrošnju energije za grijanje/hlađenje prije provedbe projekta, da se smanji razina štetnih emisija CO2 u okoliš, te da se stvori zdravije okruženje i ugodniji boravak u predmetnoj zgradi. Ulaganjem u energetsku obnovu javnih zgrada osigurat će se uštede energenata, čime će se povećati proračun Općine Čađavica. Ta će se sredstva rasporediti i koristiti za poboljšanje uvjeta rada djelatnika i korisnika zgrade, a što će rezultirati povećanjem učinkovitosti cjelokupnog sustava.

IMG 2426

Projektom je planirana energetska obnova koja obuhvaća četiri građevinske mjere za poboljšanje toplinske zaštite ovojnice zgrada (zamjena vanjske stolarije, toplinska izolacija stropa prema potkrovlju, toplinska izolacija vanjskih zidova, toplinska izolacija poda prema tlu) te dvije strojarske mjere (zamjena sustava grijanja i zamjena plinskih izolacija). Predmetna zgrada građena je 1991. godine, a u vlasništvu je Općine Čađavica, javno-društvene namjene. Provedbom projekta osigurat će se velika ušteda u potrošnji energije i emisijama CO2, čime projekt pridonosi Prioritetnoj osi 4, Investicijskom prioritetu 4c, Specifičnim cilju 4c1 OP Konkurentnost i kohezija 2014-2020.

IMG 2419

– Općina Čađavica, zajedno s razvojnom agencijom VIDRA-om, odradila je projektni prijedlog, prošli smo na natječaju resornog ministarstva sa 60 posto troškova gdje smo obavezni smanjiti potrošnju energije u društvenom domu u Noskovcima. Do sad je taj dom imao energetski razred E, a nadamo se da će poslije završetka svih radova doći u razred C. Namjena doma u Noskovcima je na korist svih mještana. Koristiti će se za mjesne odbore, za vatrogasna društva, ribičke udruge, a u sastavu samog doma bit će i Područna škola Noskovci s dvije učionice. Što se tiče uštede energenata, računamo da će ona biti 50 posto i više. Završetak svih radova na društvenom domu predviđen je do 1. studenoga 2019. godine – naglasio je načelnik Općine Čađavica Mirko Rončević.

(www.icv.hr, adf, Foto: D. Fišli)

Bez naslova

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content