U prepunoj kino dvorani POU Slatina prikazan dokumentarno-igrani film “Štafeta smrti”

Dokumentarno-igrani film “Štafeta smrti” podsjeća na konkretne događaje iz Domovinskog rata koji su se zbivali nakon okupacije Bogdanovaca (Vukovarska bojišnica) od 10. do 22. studenoga 1991. godine u minskom polju nedaleko od Marinaca.

Od 11 hrvatskih branitelja, koji su te nedjelje iz okupiranih Bogdanovaca krenuli u proboj sa 30 civila, danas su živa samo dvojica, Ivica Jurčan i Đuro Kovačević. Oni su i glavni pripovjedači strahota kroz koje su prolazili preživjeli, ali teško ranjeni sudionici “Štafete smrti”. Smisao filma je podsjetiti na hrabrost hrvatskih branitelja i njihovo nesebično žrtvovanje za slobodnu i neovisnu Hrvatsku, bez obzira na kojim su se bojišnicama nalazili.

Dodatna vrijednost filma su mladići koji u filmu glume igrane scene, jer su to redom djeca branitelja Bogdanovaca, a čak troje od njih su djeca sudionika stvarnog događaja “Štafete smrti”, o kojem film govori. Redateljica filma je Nada Prkačin.

IMG 2443 Custom

Dokumentarno-igrani film “Štafeta smrti” jučer (petak) je prikazan u ispunjenoj kino-dvorani Pučkog otvorenog učilišta Slatina. Prije same projekcije filma, uvodničarka Helena Hegediš pozdravila je nazočne predstavnike i predsjednike udruga proisteklih iz Domovinskog rata, predstavnike Grada, kao i institucija sa područja grada Slatine, učenike slatinskih srednjih škola Marka Marulića i Industrijsko-obrtničke škole te učenike sedmih i osmih razreda OŠ Josipa Kozarca Slatina. Nakon pozdravnih riječi intonirana je hrvatska himna “Lijepa naša” te minutom tišine odana počast svim poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima.

Zapovjednik obrane Bogdanovaca Damir Radnić sa nekoliko se riječi na početku projekcije obratio nazočnima. Tom je prigodom istaknuo kako je projekcija u Slatini 80. po redu u proteklih godinu dana, od kada su krenuli s projekcijama ovog dokumentarnog filma diljem Hrvatske, a koji je do sada pogledalo oko 25.000 gledatelja.

– Laganim koracima ispunjavamo svoju misiju, a misija nam je te dečke, koji su 27 godina nepravedno bili zapostavljeni, izvučemo na površinu. To su pravi heroji Domovinskog rata za koje sada mnogi znaju. Misija nam je i da mladi nauče nešto o tome, da vide jedan mali djelić istine, a treća zadaća je da vas branitelje ohrabrimo da govorite, da ne šutite, da pišete, snimate, jer vi ste stvarali ovu povijest svojim životima, životima svojih prijatelja, svojim tijelima, da se ne dogodi da nam povijest pišu neki drugi. Mi smo svjedoci vremena i mi moramo govoriti – istaknuo je Radnić te ukratko prisutne upoznao s Bogdanovcima, koji su u okupaciji 100% uništeni, svih 400 kuća i crkva, a od 300-tinjak ljudi zajedno s braniteljima koliko ih je od 1300 stanovnika ostalo zatočeno, 130 ih je poginulo, a 120 bilo ranjeno. Danas je i crkva i selo obnovljeno, ponovno se čuju dječji glasovi, život se u Bogdanovce vratio.

59917780 309016689996128 6799569413008785408 n Custom

Na kraju filma s nekoliko riječi obratio se i Ivica Jurčan, hrvatski branitelj koji je tu agoniju proživljavao punih 12 dana i 12 noći na -15°C ležeći bez hrane, s vrlo malo vode, bez liječničke pomoći, bez dvije noge, teško izranjavan, a nakon što ga je neprijateljski vojnik pronašao, u srpskim logorima proveo još četiri mjeseca te je razmijenjen i vratio se u Hrvatsku. Uz Božje čudo ostao je živ i danas je s dvije proteze pokretan, putuje jako puno, vozi, svira bubnjeve…

– Ovaj film je istina kojim bi poručio braniteljima pišite i govorite, jer svakim danom nas je sve manje. Ni nama nije bilo lako napraviti ovaj film, emocije su velike i teško je odlučiti, napišite na neki papir, danas-sutra vaše unuče će naći i znati istinu. Mladima bih poručio neka krenu našim stopama, mi smo onda oružjem, a vi morate politikom, što je malo teži rat, no mi smo tu koliko nas još ima, pitajte, tražite savjet, samo da zajedno napravimo ovu našu Hrvatsku ljepšom i boljom – zaključio je Jurčan.

Organizator projekcije filma “Štafeta smrti” u Slatini bila je Udruga HVIDR-a Slatina u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Slatina, a na inicijativu hrvatskog branitelja Ozrena Rastije.

(www.icv.hr, adf, foto: D. Fišli)

[g-gallery gid=”526841″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content