U ŠEST GODINA PET POBJEDNIČKIH POSTOLJA Zlatko Tot s virovitičkim “Brlićima“ ušao u povijest

Kros sportskih novosti definitivno je jedna od najmasovnijih sportskih manifestacija u Republici Hrvatskoj, a ove godine održan je u svom 36. izdanju. Riječ je o prvenstvu osnovnih škola, srednjih škola i fakulteta u trčanju u prirodi, a prvo izdanje održano je „davne“ 1974. godine. Svakako, ovdje govorimo o jednoj lijepoj sportskoj tradiciji koja traje i dan danas, a svake godine svoje trkačke sposobnosti okuša na tisuće učenika i studenata iz cijele zemlje. Mnogim vrhunskim atletičarima upravo je ovaj kros bio odskočna daska za velike rezultate u daljnjim karijerama, no treba spomenuti da se radi o sasvim drugačijoj disciplini kada govorimo o atletici. Njegov je značaj ponajprije što djeci nastoji približiti bavljenje sportom i utjecati na zdrav život. Jedino je za vrijeme Domovinskog rata Kros sportskih novosti doživio kraću stanku. Mnogi ovu manifestaciju nazivaju i praznikom atletike.

PRIPREME CIJELU GODINU

Najveći rezultat među tisućama natjecatelja u posljednjih šest godina ostvarila je Osnovna škola Ivane Brlić-Mažuranić iz Virovitice, što je ogroman uspjeh ne samo za već spomenutu školu, grad Viroviticu, već i za cijelu Virovitičko-podravsku županiju, koja može biti ponosna na sve ono što su “klinci” iz Brlića pokazali posljednjih šest godina. Najveća zahvala svakako ide jednom čovjeku, Zlatku Totu, profesoru koji je cijeli svoj život posvetio sportu i koji svoj posao radi predano, s puno ljubavi, a kada imate takvog čovjeka iza sebe, teško je ne imati motiv za velika postignuća. Čak pet prvih mjesta ekipno i jedno treće mjesto u posljednjih šest godina produkt su velikog truda i rada, upornosti, ali i dobro planiranih priprema.

TS SPORT Kros sportskih novosti 2 Custom

– Ovaj rezultat nije stigao preko noći. Svoj posao obavljam s puno entuzijazma i ne volim aljkavost, a to su prepoznali i moji učenici. Ne okupljam ekipu nekoliko tjedana prije natjecanja, već se za spomenutu utrku pripremamo postepeno cijele godine – kaže Zlatko Tot. Dok velik broj škola za ovo natjecanje uzima već „gotove“ trkače iz poznatih hrvatskih atletskih klubova, koji idu s ciljem osvajanja ponajviše pojedinačnih medalja, OŠ IBM ima svoj vlastiti „proizvod“ i po tome se razlikuje od većine.

NASTUPILI SVI PRIJAVLJENI

-Nakon što odradim selekciju učenika iz matične škole i svih područnih škola, krećemo s radom. Potrebno je zasukati rukave jer bez treninga nema ništa. Ovo je specifičan sport, ili jesi ili nisi, za razliku od ekipnih sportova u kojima te suigrač može spasiti ako nemaš svoj dan. I zato su kvalitetne pripreme najbitnija stavka – govori nam Z. Tot.

Nevjerojatan je podatak da su ove godine „Brlići“ nastupili sa 61 učenikom, koliko ih je bilo i prijavljeno. -Ove godine imali smo 61 učenika, a toliko ih je bilo i prijavljeno. Ne mogu vam opisati koliko me to razveselilo. Vrijeme je bilo kao i ovih dana, pomalo kišno i prohladno i nisam vjerovao da će svi doći, ali kada sam shvatio da su sva djeca tu i da se žele ići boriti za svoju školu, zaista sam bio pozitivno iznenađen. Kao i proteklih pet godina, ponovno smo ostvarili sjajan rezultat. Osvojili smo prvo mjesto ekipno s ukupno 220 bodova i visoko uzdignute glave vratili se kući – priča naš sugovornik.

ODLIČNA SURADNJA

OŠ IBM Virovitica pobjednik je ovogodišnjeg ekipnog natjecanja s 220 bodova, što je 32 boda više od drugoplasirane Osnovne škole Josipa Lovretića iz Otoka. Kao i svake godine, nekoliko profesora virovitičke osnovne škole sudjeluje u organizacijskom timu, a ove godine na zagrebački Bundek uz profesora Tota, išli su i Goran Kozlinger, Danijela Žarković, Maja Grdić i Irena Balint.

-Za kraj još bih istaknuo odličnu suradnju s ravnateljem škole Ivicom Tomljanovićem, a što se tiče krosa, nadam se nastavku dominacije i sljedeće godine – zaključio je profesor tjelesne kulture Zlatko Tot, dobitnik zahvalnice Grada Virovitice za veliki sportski doprinos kao najbolji hrvatski trener u 2017. godini za juniorski uzrast (proglasio ga je HAS), a inače tvorac juniorskog europskog atletskog prvaka Marina Bloudeka, danas trkača riječkog Kvarnera, također bivšeg učenika IBM-a, koji je ove godine ponovno slavio u konkurenciji studenata. (www.icv.hr, ts)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content