Župan Igor Andrović napunio prvu od 10 tisuća novih boca ”Slatinskog bisera”

Jučer (subota) je u podrumu vinarije Stari podrum započelo punjenje novih 10 000 boca prvog hrvatskog pjenušca ”Slatinski biser”.

Uz vlasnika vinarije Ivana Halasa, između ostalih, punjenju su nazočili virovitičko-podravski župan Igor Andrović i njegov zamjenik Marijo Klement, slatinski gradonačelnik Denis Ostrošić i njegov zamjenik Bojan Plantak, te enologinja Ivana Nemet. Prvu od 10 000 boca ovogodišnje proizvodnje pjenušca ”Slatinskog bisera” napunio je župan Andrović.

– Ovo je četvrto u nizu punjenje našeg proizvoda, pjenušca ”Slatinskog bisera”. Prve smo godine proizveli 1000 boca, zatim 1864, pa 5000, i, evo ove smo godine proizvodnju povećali na 10 000 boca, a zadani nam je cilj podići proizvodnju na 100 000 boca do 2025. godine. Od ovih 10 000 boca, 5 000 boca pjenušca proizvest ćemo od vinske sorte chardonnay, 2 000 boca od pinota crnog, 1000 od frankovke i 1000 boca po izboru, od čega će 8000 biti naš standardni ”Slatinski biser” zlatne boje, a 2000 ćemo imati crnoga – istaknuo je vlasnik vinarije Ivan Halas.

IMG 2622

Osim što je svatko od nazočnih napunio po bocu ”bisera”, istu je i potpisao te će ga ta boca čekati dok pjenušac sazri kako bi se mogao konzumirati, a bilo je i degustacije do sada proizvedenog, već poznatog brenda, pjenušca ”Slatinski biser”.

POVIJEST SLATINSKOG BISERA

Slatinsko područje bilo je do 1841. godine u vlasništvu grofovske obitelji Pejačević. Potom vlasnik postaje njemački knez Georg Wilhelm Schaumburg – Lippe, čije je imanje obuhvaćalo zemljište s velikim šumskim površinama, vinogradima, voćnjacima i raznolike gospodarske pogone. Godine 1864. počela je s radom tvornica pjenušavog vina kneza Schaumburg – Lippea u Slatini. U početku su proizveli samo dvije tisuće boca pjenušavog vina bijele i roza boje od grožđa sorte kadarke.

Pravi uzlet proizvodnje pjenušavog vina u Slatini veže se uz ime upravitelja podruma Otta Rockhrora koji je došao u Slatinu 1866. godine. Uredio je podrum i tehnološki odvojio proizvodnju vina, piva i pjenušca. Nakon Ottove smrti 1909. vlasništvo je preuzeo grof Drašković.

Godine 1912. prestaje proizvodnja slatinskog pjenušca, a sva proizvodna oprema preseljena je u Mađarsku i ondje se nastavilo s proizvodnjom.

IMG 2666

Na nastavak priče u proizvodnji pjenušavog vina odvažio se Ivan Halas, koji je preuzeo imanje Stari podrum u Slatini. Halasova vinarija prostire se na 54 hektara vinograda na kojima ima čokote graševine, chardonnaya, sauvignona, pinota i frankovke. (www.icv.hr, adf; foto D. Fišli)

[g-gallery gid=”528136″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content