Brza cesta Bjelovar–Terezino Polje: Pokrenuta inicijativa za ubrzanjem postupaka za izgradnju prve faze od Virovitice prema Bjelovaru

Nakon što je u veljači ove godine između Hrvatskih cesta i zajednice ponuditelja koju čine IGH, Inženjerski projektni zavod, Rijekaprojekt i Rencon, potpisan ugovor o izradi projektne dokumentacije za četverotračnu brzu ceste od Bjelovara do Terezinog Polja, aktivnosti vezane uz cestu koja za ovaj kraj „život znači“ se nastavljaju.

Gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin, zajedno sa saborskim zastupnikom Josipom Đakićem, virovitičko-podravskim županom Igorom Androvićem te zamjenikom župana Marijom Klementom, održao je u četvrtak, 6. lipnja u Zagrebu sastanak s predsjednikom Uprave Hrvatskih cesta Josipom Škorićem, savjetnikom Uprave Svenom Jesenkovićem te predsjednikom Uprave IGH Oliverom Kumrićem.

Tema sastanka bila je izrada projektne dokumentacije za brzu cestu te D12, a govorilo se i o ostalim projektima koji će se u suradnji s Hrvatskim cestama provoditi u Virovitici.

– Virovitičko-podravska županija i Grad Virovitica iznijeli su ovom prigodom inicijativu za ubrzanjem postupaka za dobivanje dozvole za izgradnju prve faze brze ceste D12 od Virovitice prema Bjelovaru, s obzirom na to da je u planu da taj koridor prvi krene. Radi se o spoju Virovitice sa Špišić Bukovicom u duljini od 4,5 kilometara. U onim idealnim rokovima o kojima smo razgovarali, očekujemo da bi natječaj za izvođača radova mogao biti u jesen sljedeće godine te da bi se s krenulo s prvom fazom od Virovitice prema Bjelovaru – rekao je gradonačelnik Kirin dodavši kako ovo nije samo pitanje bržeg putovanja do Zagreba, već je ovo projekt koji će biti vjetar u leđa Virovitici i koji je od velikog značaja za razvoj gospodarstva.

Aktivnosti se nastavljaju i sljedeći tjedan kada će se održati sastanak s predstavnicima Jaspersa, savjetodavnog tijela Europske komisije, a razgovarat će se o mogućnostima sufinanciranja brze ceste putem EU sredstava.

Nazočni na sastanku osvrnuli su se i na ostale projekte Hrvatskih cesta koji će se uskoro provoditi na području Virovitice. Prvi koji će krenuti u realizaciju je kružni tok kod Tvina, potom je u planu izgradnja kružnog toka kod Plodina, a projektira se i kružni tok kod Kauflanda. Riječi je bilo i o projektu rekonstrukcije i sanacije ceste Virovitica Suhopolje s izgradnjom biciklističkih staza za koji će se također tražiti da se uvrsti u plan Hrvatskih cesta. (virovitica.hr, foto: www.icv.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content