Dva velika svjetska odličja za vina PP Orahovice: Sorta Silvanac zeleni u Londonu nagrađena broncom

U Londonu je održano najprestižnije vinsko natjecanje Europe, Decanter Word Wine Awards i to ove godine po 16. put. Na ovom natjecanju predstavljeno je više od 17.000 vina iz 57 zemalja, a među njima i vina Poljoprivrednog poduzeća Orahovica. PP Orahovica predstavila se najpoznatijim sortom, zelenog silvanca, koje je pokupilo sjajne ocjene. Za ocjenjivanje tijekom tjedan dana je bio zadužen žiri od 280 sudaca, među kojima je bilo 70 Masters of Wine i 23 Master Sommeliera. PP Orahovica je ponijela dvije brončane medalje za vina Silvanac zeleni berbe 2017. i Silvanac zeleni izborne berbe 2016.

– Vinogradarski, 2017. je bila vrlo dobra godina, zima je bila blaga, veći dio ljeta sušan, a berba je bila u nekoliko termina. Silvanac zeleni upravo je u orahovačkom kraju našao idealnu slogu svih prirodnih faktora i svake godine daje vina vrhunskih kategorija. U vinu Silvanac zeleni berba 2017. u početku dominira travnata aroma koja sazrijevanjem više prelazi u voćne arome marelice i breskve. Vino dozrijeva u inoxu barem godinu dana. Za vino premium kategorije Silvanac Zeleni izborna berba 2016. birano je grožđe s najboljih položaja. U aromi prevladavaju med, prezrelo grožđe i prezrelo voće. Na okusu kremozno, gusto, viskozno vino s više od 50 g/l šećera – rekli su iz PP Orahovice, a treba svakako reći da su oba vina produkt enologinje Ivane Nemet.

Na ovogodišnjem natjecanju zabilježen je uspon u manje poznatim regijama za proizvodnju vina, kao što su Istočna Europa, Meksiko ili Kina. Klasične regije iz Francuske, SAD-a, Australije ponovo su uspjele, a Francuska je nastavila dominirati nagradama iz Burgundije, Champagne, Rhône i Provence.

– Posebno smo ponosni da su se u tom odabranom društvu našla i naša vina koja su dobila certifikate i odličja oznaka DWWA, kao dokaz kvalitete i rigorozne kontrole koje su vina prošla – zaključila je voditlejica marketinga PP Orahovica Katica Petkov. (www.icv.hr, vg)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content