FOTO Biciklistička karavana na “Putu prijateljstva Vukovar – Ljubljana” prošla kroz Slatinu i Viroviticu

Na svom putu od Vukovara do Ljubljane u Slatini se zaustavila biciklistička karavana ”Put prijateljstva”, koju Hrvatsko društvo prijateljstva iz Ljubljane organizira već 17 godina zaredom.

U Parku 136. slatinske brigade bicikliste učesnike karavane dočekali su predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, predsjednici županijske i slatinske HVIDR-e Mato Bubaš i Ilija Nikolić te predsjednik UVVPDR VPŽ Dragan Lacković, kao i pročelnik u Uredu gradonačelnika Grada Slatine Krunoslav Šarabok. Tom prigodom pročelnik Šarabok i predsjednik Izvršnog odbora Hrvatskog društva prijateljstva Milan Pavelić razmijenili su prigodne poklone, a nakon toga svi su zajedno odali počast poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima polaganjem cvijeća i upaljenih lampiona kod spomen-obilježja, te se fotografirali na stepenicama zgrade Gradske uprave.

Prema riječima predsjednika Izvršnog odbora društva Milana Pavelića, karavana se održava u povodu Dana državnosti, koji se u Hrvatskoj i Sloveniji slavi istoga dana, a prolazi kroz 11 hrvatskih i četiri slovenska grada. Cilj karavane je unaprjeđivanje dobrih međususjedskih odnosa između dvije susjedne zemlje povezivanjem svih odredišta karavane te promocija biciklizma, kao i upozoravanje na važnost zdravog načina života.

U ovogodišnjoj biciklističkoj karavani “Put prijateljstva Vukovar-Ljubljana”, odvezavši rutu od Orahovice do Slatine, sudjelovali su i članovi Biciklističkog kluba Slatina te predsjednik Udruge maratonaca VPŽ “Glasnici istine” Pavo Tutenov. Biciklisti su nakon kraćeg zadržavanja i okrijepe krenuli put Virovitice.

Glavni inicijator Milan Pavelić ove godine nije prošao put karavane biciklom, već u pratećem vozilu, dok je na čelu karavane bio njegov sin Mihael.

-Ove godine ima nas tridesetak slovenskih i hrvatskih biciklista, koji ćemo u tri dana prijeći 500 kilometara uz dva noćenja u Đurđevcu i Samoboru – rekao je Mihael Pavelić.

U Virovitici su karavanu uz brojne građene dočekali Vlasta Honjek –Golinac, zamjenica gradonačelnika, Alen Bjelica gradski pročelnik za društvene djelatnosti i Gradska glazba.

Biciklisti, u čijoj pratnji su bili i članovi virovitičkog biciklističkog kluba BOR, okrijepili su se ispod gradskog sata vodom, sokovima, pivom i kolačima, a Milan Pavelić i Vlasta Honjek – Golinac izmijenili su prigodne poklone.

Gradski čelnici obećali su članovima karavane, da će ih iduće godine dočekati u obnovljenom dvorcu Pejačević. Nakon gotovo jednosatnog odmora nastavili su svoj put prema Đurđevcu.

(www.icv.hr, adf, mš, foto: D. Fišli i M. Šolc)

[g-gallery gid=”535900″]

[g-gallery gid=”535948″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content