Kineski ministar poljoprivrede u posjetu Hrvatskoj: Izvozni certifikati za mliječne proizvode do kraja godine

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, domaćin je službenog posjeta delegacije Ministarstva poljoprivrede i ruralnih poslova Narodne Republike Kine, koju predvodi ministar Han Changfu. Kineska delegacija boravi u Hrvatskoj u razdoblju od 17. do 19. lipnja.

Danas (utorak) je u Vladi RH održan sastanak s predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem koji je naglasio kako i ovaj ministarski susret s kineskom stranom, nakon službenog posjeta kineskog premijera Lija Keqianga Hrvatskoj u travnju ove godine, pokazuje snažno unaprjeđenje odnosa Hrvatske i Kine, koje su, kako je kineski premijer naglasio u Zagrebu, ušle u “dijamantno razdoblje” suradnje.

Kineski ministar Han Changfu ocijenio je hrvatsko-kinesku suradnju u području poljoprivrede jako dobrom te istaknuo kako ju Kina želi intenzivirati.

– Kinesko tržište treba kvalitetne proizvode i to može dati doprinos hrvatskoj poljoprivredi, a s druge strane, kineski građani mogu uživati u kvalitetnim hrvatskim proizvodima – rekao je kineski ministar Han Changfu.

Kineske izvozne dozvole za hrvatske mliječne proizvode trebale bi biti gotove do kraja godine, što otvara vrata tržišta hrvatskim izvoznicima.

-Proces dobivanja dozvola trajao je pet godina što želimo izbjeći u budućnosti za druge proizvode. Želimo izvoziti naše pileće i svinjsko meso, svježu i smrznutu tunu te želimo puno veću robnu razmjenu u poljoprivredi i prehrambenoj industriji i drago mi je da kinesko ministarstvo poljoprivrede cijeni kvalitetu naših proizvoda – izjavio je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić te dodao:

– Kina je strateški i trgovinski partner EU i vrlo utjecajan igrač na međunarodnoj sceni. Naša tržišta međusobno su povezana i ovisna. Za plasman mesa peradi i svinja u Kinu nužni su posebni certifikati, a preduvjet njima je postizanje i održavanje dobrog zdravstvenog statusa životinja na hrvatskim farmama te visokih standarda sigurnosti hrane u objektima koje Hrvatska nedvojbeno ima. Kina je ogromno tržište koje pokazuje veliki interes i za naše meso i ribu, a naš je posao da osiguramo preduvjete za izvoz. Dalje je na tržištu, odnosno na našim proizvođačima, a naša je mliječna i mesna industrija za izvoz jako zainteresirana.

Na bilateralnom sastanku hrvatskog i kineskog ministra govorilo se o načinima unaprjeđenja suradnje posebno u pogledu vanjsko-trgovinske razmjene poljoprivredno-prehrambenim proizvodima, promidžbi kao i tehničkoj suradnji zaposlenika dvaju ministarstava poljoprivrede. Kineska i hrvatska strana su se sporazumjele da će se međusobno obavještavati o svojim ulagačkim politikama, pokrenuti povezivanje za investicijsku suradnju između poljoprivrednih poduzeća, potaknuti poduzeća na međusobno ulaganje u poljoprivredu u svojim zemljama. Prekogranična poljoprivredna e-trgovina novi je poslovni model s ogromnim potencijalom te će se podupirati poduzeća u izgradnji prekograničnih izložbenih centara za e-trgovinu, skladišta za e-trgovinu i logističkih mreža.

Kineska delegacija nastavlja svoj boravak u Hrvatskoj obilaskom objekta za preradu mesa peradi Koka d.d., nakon čega slijedi posjet Solani Ston i stonskim školjkarima.
Podsjetimo, prošli tjedan ministar Tolušić boravio je u Kini gdje je sudjelovao je na 4. Dijalogu Kine i zemalja srednje i istočne Europe o carini, inspekciji i karanteni, na kojem se raspravljalo o razvoju carinsko-poslovnog partnerstva, poboljšanju prekogranične trgovine te pojednostavljenju procedura. Cilj ministrovog posjeta Kini bilo je i ubrzanje procesa odobravanja uvoznih pošiljaka poljoprivrednih proizvoda – poglavito za meso i mesne proizvode, svježu tunu i med, što je bila tema bilateralnog sastanka ministra Tolušića sa zamjenikom ministra Opće carinske uprave NR Kine (GACC) Wangom Lingjunom.

U travnju 2019. godine u Hrvatskoj je potpisan Protokol o suradnji, kojim je hrvatskim proizvođačima mliječnih proizvoda otvoren pristup kineskom tržištu, nakon uspješno završene kineske inspekcije hrvatskih prerađivačkih pogona i sustava kontrole hrane.

(poljoprivreda.gov.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content