KONOBARIMA STIPENDIJA OD 750 KUNA MJESEČNO Melani: Mogu si uštedjeti za sve što mi treba

– Učenici se ovdje školuju u realnim uvjetima, na praktičnu nastavu idu u naš školski ugostiteljski objekt, restoran Stara pivnica u Pitomači, rade s pravom hranom, pravim pićima, poslužuju prave goste.

Dok završe svoje školovanje, spremni su za tržište rada, osposobljeni su odmah uskočiti u realni život – ponosno kaže nastavnik – stručni učitelj ugostiteljskog posluživanja Darko Mihoković u Srednjoj školi Stjepana Sulimanca Pitomača.

POTPORA CIJELOJ OBITELJI

Kaže da sav prihod koji se ostvari u restoranu odlazi opet u školu, gdje se koristi za repromaterijal i sredstva za nastavu. Darko je poput ostalih nastavnika u školi – dolazi iz realnog sektora, privrede, pa vrijedno iskustvo koristi da mlade generacije pouči kako biti što spremniji za tržište rada.

Budući da su mnoga zanimanja koja učenici pohađaju na listi deficitarnih, škola ima i potporu lokalne samouprave i Ministarstva gospodarstva. Općina Pitomača, kaže nam Darko M., subvencionira prijevoz učenika čak i iz Koprivničko-križevačke županije.

Jelena Dudašek i njezina sestrična Melani Dudašek kao polaznice smjera konobar koriste stipendije Ministarstva u iznosu od 750 kuna mjesečno. Godišnje je to 9000 kuna pomoći ne samo njima nego cijeloj obitelji.

– Puno mi pomogne, mogu si uštedjeti za knjige, za sve što mi treba. Imam mlađu sestru u osnovnoj školi, pa svaka kuna dobro dođe. Ovu školu sam upisala jer volim rad s ljudima, volim komunicirati i sviđa mi se to zanimanje – kaže nam Melani koja ističe kako joj je na nastavi uvijek zabavno i korisno, osobito kada rade koktele, poslužuju i prezentiraju vino i poslužuju profesore. U budućnosti, kaže, vidi se u nekom od hotela na Jadranu.

Jelena i ona s lakoćom nam predstavljaju sastojke šarenih alkoholnih i bezalkoholnih koktela u svojem praktikumu u školi, kao i vina koja će gostima preporučiti u školskom restoranu.

Sve je to, kažu, izvrsna priprema za prvi posao koji ih čeka nakon završene srednje škole. (www.icv.hr, mlo)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content