MALA REMEK DJELA Učenici dviju osnovnih škola starom namještaju podarili nov, bajkovit i umjetnički dizajn

U suradnji i pod pokroviteljstvom Grada Virovitice, Osnovna škola Vladimira Nazora Virovitica i Osnovna škola Ivane Brlić-Mažuranić Virovitica sudjelovale su u projektu osmišljenom prošle godine pod nazivom „Izobrazno-informativne aktivnosti Grada Virovitice o održivom gospodarenju otpadom“. Svrha je projekta, čija je ukupna vrijednost 558.126 kuna, od čega 85 posto sufinancira Europska unija iz Kohezijskog fonda, podizanje razine svijesti o ulozi građana u sustavu održivog gospodarenja otpadom i važnosti pravilnog postupanja otpadom.

Realizacijom predviđenih 11 izobrazno-informativnih aktivnosti plan je obuhvatiti minimalno 95 posto građana – predškolske djece, djece, mlade, milenijske generacije, umirovljenike i sve građane s područja grada Virovitice, što će rezultirati smanjenjem količine otpada koji se odlaže na odlagalište te povećanjem stope odvojeno prikupljenog otpada na području grada Virovitice.

projekti stolice IBM Anja Brabec CustomSmanjiti ukupnu količinu proizvedenog komunalnog otpada za 5 posto na ukupno proizvedenu količinu komunalnog otpada u 2015. godini, odvojeno prikupiti 60 posto mase proizvedenog komunalnog otpada (u prvom redu to su papir, staklo, plastika, metal, biootpad i dr.), odvojeno prikupiti 40 posto mase proizvedenog biootpada koji je sastavni dio komunalnog otpada te odlaganje na odlagališta manje od 25 posto mase proizvedenog komunalnog otpada su strateški ciljevi Republike Hrvatske u sektoru održivog gospodarenja otpadom, segmentu gospodarenja komunalnim otpadom.

Ispunjenje tih strateških ciljeva u sektoru održivog gospodarenja otpadom na lokalnoj, ali i nacionalnoj razini, ograničava nekoliko čimbenika, a jedan od najznačajnijih je nedostatak svijesti građana o njihovoj ulozi u tom sustavu.

I STARO MOŽE BITI KORISNO

Da može biti drugačije i bolje, redizajniranjem starog namještaja koji je odbačen kao otpad, pokazali su učenici sedmih i osmih razreda Osnovne škole Vladimir Nazor Virovitica i Osnovne škole Ivane Brlić-Mažuranić Virovitica.

U Osnovnoj školi Vladimir Nazor u sklopu nastave Likovne kulture projekt je vodila nastavnica Vedrana Torbaji. Njezini učenici bili su oduševljeni projektom za čiju su temu odabrali motive iz knjige dječje fantastike „Alisa u zemlji čudesa“ engleskog književnika Lewisa Carrolla.

– Nije nas baš služilo vrijeme te smo dio posla obavili vani, a dio unutra. Bilo je kreativnog nereda i boja po odjeći – sa smiješkom ističe nastavnica V. Torbaji te otkriva kako je ponosna završnim djelima svojih učenika i što su u procesu recikliranja naučili nešto novo.
Jedna od tih učenica je i Sara Đeri koja inače uživa u slikanju i kojoj se posebno svidjelo što motiv nije bio određen, već su ga sami morali osmisliti.

projekti stolice prvobitno stanje Custom

– Projekt mi se jako svidio jer smo naučili da zapravo bilo kakav namještaj koji imamo doma možemo preoblikovati i da može izgledati potpuno drugačije. Stolice s kojima smo radili u početku su bile u groznom stanju, a sada mogu stajati u školi ili na ulici kao umjetničko djelo kojem se ljudi dive – zaključuje Sara te dodaje kako bi sada najradije preuredila sve stolice u školi da budu zanimljive i šarene kao ove. A u Osnovnoj školi Ivane Brlić-Mažuranić stare stolice su osvanule u novom crno-bijelom ruhu s motivima djela španjolskog slikara, suosnivača kubizma i jednog od najpoznatijih umjetnika 20. stoljeća Pabla Picassa.

– Kao voditeljica isprva sam bila malo zabrinuta, hoćemo li imati vremena, kako će izgledati sat na otvorenom, ali djeca su bila fantastična upravo zato što nisu imali klasičan sat Likovne kulture. Pokazali su se kao super suradnici i realizatori projekta – kaže Anja Brabec, nastavnica Likovne kulture u Osnovnoj školi Ivane Brlić-Mažuranić.

– Učenici su sve osmislili i dekorirali sami, ja sam minimalno ‘uskakala’ i korigirala, samostalno su sve odlično odradili – ističe ponosna nastavnica. Stolice kao produkt ovog hvalevrijednog i kreativnog projekta škole su izložile u svojim holovima povodom Dana škole gdje su ih mogli vidjeli svi posjetitelji i gosti. (www.icv.hr, ea, lmh)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content