Na prvom tečaju prerade voća u našoj županiji poljoprivrednici učili kako voće preraditi u džemove, rakije, vina i ocat

Po prvi put u Virovitičko-podravskoj županiji održan je tečaj prerade voća koji je organiziralo Ministarstvo poljoprivrede, odnosno Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva (bivša Savjetodavna služba). Tečaj je održan u društvenom domu u Kapela Dvoru od 3. do 6. lipnja u sklopu Mjere 1 „Prenošenje znanja i aktivnosti informiranja“, a sudjelovalo je desetak poljoprivrednika. Ova edukacija bila je besplatna za poljoprivrednike budući da ju u 90-postotnom iznosu financira EU, a ostatak RH.

Tečaj je obuhvaćao cjelokupni program prerade voća, od sirovine pa do konačnog proizvoda, a obuhvaćene su teme iz zakonodavstva. Riječ je o pomološko-tehnološkoj klasifikaciji voća, tehnološkim svojstvima voća, roku berbe, konzerviranju voća, ali i preradi u džemove, marmelade, pekmeze, sušenje voća, preradi u sok, ocat, vino, rakiju, a sve kako bi poljoprivrednici dobili jedno široko znanje i informacije o svim tim vrstama prerade. Također, bio je tu i praktični dio pa su poljoprivrednici iz prve ruke mogli vidjeti kako se kuha džem od jagoda, suše jabuke i priprema sok od jabuka.

IMG 20190605 095937 Medium

– Došli smo do spoznaje da ima dosta propusta u tim tehnologijama proizvodnje i da na ovaj način ljudi mogu uvidjeti gdje su ti propusti i kako ih popraviti. Smatram da bi za ovakve tečajeve trebao biti još veći interes i ako poljoprivrednici neće te proizvode stavljati na tržište da barem za vlastite potrebe znaju proizvesti kvalitetan proizvod – istaknula je Dragica Tresk Penezić, viša stručna savjetnica Savjetodavne službe u Donjoj Stubici te dodala da je ovo šesti tečaj prerade voća u RH te da su reakcije poljoprivrednika vrlo pozitivne.

Iako je naša županija velika sirovinska baza u preradi raznog voća, prvenstveno jabuka, ali i koštičavog voća, imamo iznimno mali broj poljoprivrednika koji osim primarne sirovine na tržište stavljaju i prerađene proizvode. Upravo zbog toga domaćin, Uprava za stručnu pomoć poljoprivrednim gospodarstvima pri Ministarstvu poljoprivrede, ispostava Virovitica, odlučio je u našoj županiji provesti ovaj tečaj.

IMG 4548 Medium

– Cilj nam je animirati što više poljoprivrednika, proizvođača voća da na svojem poljoprivrednom gospodarstvu rade proizvode tipa pekmeza, džemova, sušenog voća i sokova od svog vlastitog voća i prerađeni proizvod plasiraju na tržište, a ne samo sirovinu koja je najjeftinija – naglasila je Ljubica Kravarščan, diplomirani inženjer poljoprivrede i zaposlenica u Upravi za stručnu pomoć poljoprivrednim gospodarstvima pri Ministarstvu poljoprivrede, ispostava Virovitica.

Osim ovog tečaja, u našoj županiji održan je i tečaj prerade mlijeka, a ove godine najavljuju još jedan tečaj i nova znanja za naše poljoprivrednike.
– Prvi tečaj prerade u našoj županiji imali smo krajem prošle godine, bila je to prerada mlijeka, a početkom zime najavljujemo i tečaj prerade mesa gdje ćemo također poticati proizvođače da svoje životinje plasiraju na tržište preko fermentiranih mesnih proizvoda, a to su salame i kobasice te tako dobiju značajnu dodanu vrijednost proizvoda – objasnila je LJ. Kravarščan.

IMG 20190605 100436 Medium

Marija će maline preraditi u vino, a Mirko jabuke u kvalitetnu rakiju
Stečeno znanje na ovom tečaju Marija Čižmarević iz Špišić Bukovice iskoristit će kako bi višak malina iskoristili za proizvodnju vina.
– Za sada uzgajamo maline samo za otkup, a zanima nas i prerada, najviše u vina. Ovo je odlična prilika da naučimo nešto o tome kako da višak malina koristimo za proizvodnju vina. Stečeno znanje iskoristit ćemo za sad za vlastite potrebe, a kasnije ćemo vidjeti – kaže M. Čižmarević koja zajedno sa suprugom uzgaja maline na 500 metara, a u planu im je proširiti proizvodnju.

IMG 20190605 095943 Medium

Kako bi vidio neke nove tehnike proizvodnje te kako dio voća koji nije za prodaju iskoristili i financijski opravdati došao je saznati Mirko Krznarić koji zajedno s bratom proizvodi konzumnu jabuku.
– Imamo svoj kotao od 150 litara i proizvodimo rakiju za vlastite potrebe, a na ovom tečaju gospođa Vlasta Rubeša Vili objasnila nam je tehnologiju proizvodnje rakije gdje ćemo izvući najveću ekonomsku korist i dobiti najkvalitetniji tip proizvedene rakije – rekao je M. Krznarić te istaknuo kako proizvođačima ovaj tečaj znači mnogo. Istaknuo je kako je svaka edukacija korisna, kao i što bolja suradnja proizvođača i Savjetodavne službe kako bi im oni prezentirali svoja znanja, a proizvođači ih usvojili i iskoristili. (www.icv.hr, žđl, Foto: Ž. Đaković Leš)

IMG 20190605 095952 Medium

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content