Održana 48. sjednica Strukovne grupe graditeljstva i projektiranja HGK – Županijske komore Virovitica

foto: HGK-ŽK Virovitica

U HGK – Županijskoj komori Virovitica, pod predsjedanjem Rajka Stilinovića, direktora Crominga d.o.o. iz Pitomače i predsjednika Strukovne grupe, danas (ponedjeljak) održana je 48. sjednica Strukovne grupe graditeljstva i projektiranja.

Sjednici su, osim članova Strukovne grupe, prisustvovale i Zorica Hegedušić, pročelnica Upravnog odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo, komunalne poslove i zaštitu okoliša Virovitičko-podravske županije i Vedrana Pocrnić Golub, stručna suradnica Upravnog odjela za komunalne poslove, prostorno uređenje i graditeljstvo Grada Virovitice.

Prisutnima je Milan Vanđura, samostalni savjetnik HGK – Županijske komore Virovitica prezentirao najosnovnije i aktualne pokazatelje u sektoru graditeljstva Hrvatske i Virovitičko-podravske županije.

Udio graditeljstva u bruto društvenom proizvodu Hrvatske je 4,5 posto, a u 2017. godini ukupni prihodi su bili 43,5 mlrd. kuna, te su iznosili 75 posto u odnosu na prihode graditeljstva Hrvatske u 2007. godini.

Od 2012. do 2017. godine je evidentan oporavak graditeljstva RH s trendom povećanja ukupnih prihoda. Vrijednost izvršenih radova za prvih šest mjeseci 2018. godine iznosila je 10,5 mlrd. kuna. Ukupan broj izdanih građevinskih dozvola od siječnja do lipnja 2018. godine je bio 4.450, a broj zaposlenih u lipnju 2018. u RH je bio 76.632 djelatnika.

U graditeljstvu Virovitičko-podravske županije ukupan prihod u 2017. godini je bio 223,3 mil. kuna, što je bilo 5,26 posto u odnosu na sveukupno ostvareni županijski prihod od 4,3 mlrd. kuna. Ostvareni prihod u graditeljstvu Virovitičko-podravske županije čini 0,51 posto ostvarenog prihoda graditeljstva Hrvatske.

Prosječna mjesečna neto plaća u 2017. godini u graditeljstvu Virovitičko-podravske županije bila je 3.870 kuna, što je 77,7 posto prema prosječnoj neto plaći u Virovitičko-podravskoj županiji. Istovremeno je županijska neto plaća bila 83,2 posto prema prosječnoj neto plaći Hrvatske.

foto: HGK-ŽK Virovitica

Ukupna vrijednost građevinskih radova u Virovitičko-podravskoj županiji bila je 1,1 posto prema sveukupnoj vrijednosti građevinskih radova u Hrvatskoj. Broj od 661 zaposlenog (od čega 572 u graditeljstvu, a 89 u djelatnosti projektiranja), čini 0,8 posto prema broju zaposlenih u graditeljstvu Hrvatske, prema broju zaposlenih od 76.632. Nakon prezentiranih pokazatelja i danih informacija o aktualnom stanju u graditeljstvu Hrvatske i VPŽ, u raspravi su sudjelovali svi prisutni, te su doneseni slijedeći zaključci:

– Evidentan je, od 2012. godine, trend povećanja ukupnih prihoda u graditeljstvu
Hrvatske, a nešto blaži rast i u VPŽ;

– Da bi rast u graditeljstvu bio dinamičan i konstantan, trebao bi postojati kontinuitet i
pouzdanost dobivanja radova, te bi na taj način tvrtke mogle imati snažnu
infrastrukturu i punu zaposlenost svojih djelatnika. Neizvjesnost oko dobivanja
posla, zapreka je razvoju tvrtki i jačanja njihove infrastrukture, jer prekapacitiranost
opremom i djelatnicima, a bez zaposlenih kapaciteta, rezultira gubitcima u
poslovanju;

– Istovremeno nema adekvatnog kadra potrebnog u graditeljstvu, a poticanje od
strane tvrtki, stipendiranjem učenika za deficitarna građevna zanimanja, nije
pobudilo interes mladih;

– Nepovoljni su i izvori financiranja (pojedine banke traže za kreditne linije pokriće u
omjeru 3 : 1), građevnih radova, a uz to pojedine se dobavljače mora plaćati
avansno, zbog čega se predlaže da se u HBOR-u otvori posebna linija za
financijsko praćenje investicija tijekom prijave na javne natječaje i u ciklusu
izgradnje objekata;

– Kapaciteti županijskih tvrtki iz ove djelatnosti, nisu konkurentni za velike
aglomeracijske radove, kojih je realizacija u budućnosti izgledna na području VPŽ.

– Predlaže se da inspekcije, po uočenim nedostacima, daju rok za otklon istih, te ako
se to ne učini, da se tek onda pristupi sankcioniranju;

– Zakon o javnoj nabavi i dalje je neadekvatan, te ga treba mijenjati;

– Često puta se, zbog problema investitora, u građevne radove kreće u zimskim
mjesecima, umjesto da to bude ranije u optimalnim rokovima;

– Predlaže se da država svojim ekonomskim mjerama, kao što to čini u agraru,
brodogradnji, turizmu… da potporu sufinanciranjem tvrtkama iz ove djelatnosti,
u nabavi nove i modernizaciji postojeće opreme.

foto: HGK-ŽK Virovitica

U nastavku sjednice, Zorica Hegedušić, pročelnica Upravnog odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo, komunalne poslove i zaštitu okoliša Virovitičko-podravske županije, dala je opširne informacije o primjeni u praksi nove tehničke regulative, te naglasila da će Ured biti ažuran i obavljanjem nekih novih poslova koje je prije radio investitor.

Članovi Strukovne grupe su pohvalili rad pročelnice Zorice Hegedušić i stručnih službi Upravnog odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo, komunalne poslove i zaštitu okoliša Virovitičko-podravske županije, kao i rad Upravnog odjela za komunalne poslove, prostorno uređenje i graditeljstvo Grada Virovitice, te komunalnih gradskih tvrtki, u svezi priključaka.

Dogovoreno je da se na slijedeći sastanak pozove potpredsjednica HGK za graditeljstvo, promet i veze Mirjana Čagalj, kako bi se poslovna problematika tvrtki iz ove djelatnosti najučinkovitije riješila.

(www.icv.hr, HGK-ŽK Virovitica)