Održana druga Likovna kolonija u spomen na Vilima Šolca

U dvorištu samostana Župe sv. Roka i Likovnog kluba Nikola Trick, održana je druga Likovna kolonija u spomen na Vilima Šolca, jednog od osnivača virovitičkog Likovnog kluba, likovnog pedagoga i umjetnika, koji je kao vjernik i slikar čitav život posvetio crkvi. Na Likovnoj koloniji sudjelovalo je desetak likovnih umjetnika iz Virovitičko-podravske županije, koji su prema slobodnom izboru motiva radili u nekoliko slikarskih tehnika.

– Drago mi je da će se ova Likovna kolonija u čast dragog kolege Vilima Šolca održava već po drugi puta. Sretan sam što se kolonija opet održala i što su ovi predivni slikarski radovi ostati samostanu – istaknuo je fra Rozo Brkić, župnik Župe sv. Roka.

MG 3754Prošlogodišnja kolonija bila je također uspješna, no na njoj su sudjelovali umjetnici s područja Virovitice, ove godine, kolonija se proširila te su na njoj sudjelovali umjetnici s područja Virovitičko-podravske županije te okolice.

– Izrazito sam ponosna što su nam se pridružili kolege umjetnici iz drugih gradova. Osim naših umjetnika, članova LK „Nikola Trick“ , pridružili su se i umjetnici iz Orahovice, Pitomače i Grubišnog Polja – istaknula je Jaroslava Lulić, predsjednica LK „Nikola Trick“ te dodala kako su umjetnička nastala slobodnom tematikom i raznim slikarskim tehnikama.

MG 3785Sva nastala djela poslužit će za prikupljanje sredstava za obnovu svetohraništa u Župnoj crkvi sv. Roka. Riječ je o najznačajnijem i najsvetijem, ali i najoštećenijem dijelu ovog sakralnog bisera, čiji je autor 1769. godine bio jedan od najreprezentativnijih majstora baroka Josip Holzinger. Izuzetno složen posao na obnovi svetohraništa počeo je krajem prošle godine Obrt za restauriranje i dizajn „Gildo“ iz Zagreba. Kako bi se svetohraništu vratio izvorni izgled i ljepota, Ministarstvo kulture odobrilo je 150.000 kuna, a najveći dio sredstava osigurat će Franjevački samostan i vjernici. Završetak radova očekuje se tijekom jeseni.

– Ova Likovna kolonija nastala je na inicijativu Trpimira Markotića, po uzoru na prethodnu, sa željom da se kolege, a i Virovitičani prisjete Vilima Šolca koji je radeći mnogo za crkvu, ovo i zaslužio. Uživali smo u danu slikajući djela za Samostan te uživali u ugodnom društvu – istaknula je Ankica Fijala, članica LK „Nikola Trick“. (www.icv.hr, lmh)

MG 3787 MG 3767 MG 3749 MG 3748

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content