POČETNA KONFERENCIJA Nezaposleni će se u školi Stjepana Sulimanca prekvalificirati za zanimanje specijalist sommelier

U Srednjoj školi Stjepana Sulimanca u Pitomači danas (petak) je održana početna konferencija projekta „Master sommelier“, kojemu je nositelj škola S. Sulimanca Pitomača, a partneri Srednja škola „Stjepan Ivšić“ iz Orahovice i tvrtka Terra slavonica d.o.o. iz Virovitice.

Riječ je o projektu koji iznosi 1.888.585,25 kuna i koji se u stopostotnom iznosu financira iz Europskog socijalnog fonda, kroz poziv na dostavu projektnih prijedloga „Poboljšanje pristupa ranjivih skupina tržištu rada u sektoru turizma i ugostiteljstva“. Posrednička tijela na projektu su Ministarstvo turizma i Hrvatski zavod za zapošljavanje.

PRVI U HRVATSKOJ 

U projektu će sudjelovati ukupno 12 stručnjaka – 6 predavača na Programu, dva voditelja i koordinatora nastave i četiri mentora. Ciljna skupina projekta su nezaposlene osobe mlađe od 25 godina, koje će dobiti mogućnost osposobljavanja za zanimanje sommelier i to kroz 45 sati teorijske nastave u školama, a potom i praktičnog dijela nastave u hotelu Kurija Janković. Program će proći 40 nezaposlenih osoba mlađih od 25 godina.

IMG 20190628 121316 Medium

Ravnatelj Josip Ivoš izrazio je zadovoljstvo i ponos što je škola Stjepana Sulimanca Pitomača prva u Hrvatskoj pokrenula ovakav program osposobljavanja, samim tim jer je on, ističe Ivoš, odraz velikih potreba na tržištu rada. Ni škole koje su registrirane za programe obrazovanja odraslih do sada nisu imale ovo zanimanje.

-Napravili smo ispitivanje tržišta i pokazalo se da su najtraženiji kadrovi u ugostiteljstvu, odnosno turizmu. U suradnji s Turističkom zajednicom Virovitičko-podravske županije i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje došli smo na ideju da bi najadekvatnije bilo obrazovati mlade do 25 godina za taj vid turizma.

Konkretno, za program specijalist (master) sommelier odlučili smo se jer se u Hrvatskoj ne nude programi obrazovanja za to zanimanje, tko se njime želi baviti, morao je dosad upisati skupe vinske akademije izvan Hrvatske – istaknuo je Josip Ivoš. Partneri, škole u Pitomači i Orahovici kroz projekt će dobiti verificirane programe obrazovanja, alate i radne materijale i skupu, specijaliziranu opremu i vina za sommelierstvo.

AKTUALNO josip ivoš izrezati Custom

Iako će se program provoditi u trajanju od 18 mjeseci, do 23. 10. 2020. godine, Srednja škola Stjepana Sulimanca Pitomača i nakon njegove provedbe će nastaviti edukaciju odraslih za zanimanje specijalist sommelier. Polaznici će kroz program učiti na modernim nastavnim pomagalima, koristit će konkretnu opremu, ići na studijska putovanja u Toskanu i Hrvatsku i upoznati se s vinskim kartama Hrvatske i Europske unije.

-Ovaj program mogu upisati sve nezaposlene osobe do 25. godine starosti, ali i izvanredni studenti koji žele proširiti iskustvo i stručno se usmjeriti, budući da program podržava online učenje i učenje na daljinu te će dio nastavnog plana moći odraditi online. Nismo ograničeni samo na područje Virovitičko-podravske županije, odnosno, ovaj program mogu upisati svi mladi zainteresirani ljudi s područja cijele Hrvatske. Ujedno, budući da smo modernizirana škola, svi zainteresirani moći će se za program tijekom ljeta predregistrirati putem web stranice projekta – objasnio je ravnatelj Josip Ivoš.

ŠIRA LEPEZA USLUGA

Lakša zapošljivost i konkurentna znanja i kompetencije na tržištu glavni su cilj ovog projekta kojemu su podršku na početnoj konferenciji danas dali i predstavnici Virovitičko-podravske županije, Općine Pitomača, predstavnici razvojnih agencija, ravnatelji škola te brojni gosti.

IMG 20190628 121716 1 Medium

Darko Žužak, zamjenik virovitičko-podravskog župana, izrazio je zadovoljstvo što je došlo do realizacije ovog projekta. – Ovim projektom prvenstveno razvijamo turističke kapacitete na području naše županije, budući da je sommelierstvo jedan od važnih segmenata u turističkoj ponudi.

U ovom trenutku takvog programa nema na tržištu rada i smatramo da će se obukom ciljane skupine, 40 nezaposlenih ljudi koje će se educirati za mastera sommeliera dobiti kompetencije na tržištu rada te će se ti mladi ljudi lakše zaposliti, što nam je glavni cilj. Ujedno, razvijaju se i kompetencije škola partnera u ovom projektu, određeni kadrovi u školama također će dobiti edukaciju te će po završetku projekta biti u mogućnosti dalje obrazovati sommeliere kao traženo zanimanje na tržištu rada – rekao je D. Žužak.

IMG 20190628 121258 Medium

Vesna Šerepac, pročelnica županijskog Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu naglasila je važnost ovog projekta kojim će se osim šire lepeze usluga na tržištu osigurati i viša razina obrazovnog sustava, a koji, na ovaj način, smatra V. Šerepac, nakon školovanja, tržištu rada nudi kompletnu osobu, spremnu za poslovne izazove.

– Zahvaljujem školama i tvrtki na vrijednoj ideji koja će sigurno nakon završetka projekta imati plodno tlo za nastavak rada. Imamo izuzetno dobru suradnju sa školama. U svakoj školi želimo osigurati podlogu za kvalitetan rad, ne samo kroz ulaganje putem digitalizacije sadržaja nego i u ljude koji su u neposrednom radu s učenicima, pogotovo kada govorimo o ugostiteljskim zanimanjima, gdje je jako važno povezivanje teorije i prakse, kao priprema i prilagodba za tržište rada – rekla je V. Šerepac. (www.icv.hr)

Sadržaj članka isključiva je odgovornost Srednje škole Stjepana Sulimanca.

 

lenta2

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content