Samo ova 4 sredstva pomažu protiv komaraca – sve ostalo je bacanje novca!

blank
Foto: Pixabay

Na tržištu se nude brojni proizvodi koji garantiraju da ćete provesti prekrasno ljeto na otvorenom bez ijednog jedinog uboda.

Evo koja sredstva i metode doista pomažu u borbi protiv komaraca, piše Ordinacija.hr.

1. DA: DEET

Repelent koji sadrži DEET (klasični sintetski repelent) šalje komarcima jasnu i glasnu poruku da na vašoj koži nisu poželjni. Nabavite repelent koji sadrži barem 20 posto DEET-a da biste se riješili komaraca na nekoliko sati. Pročitajte upute za korištenje.

2. DA: Pikaridin (ikaridin)

Bilo u spreju, kao losion ili u obliku vlažnih maramica – pikaridin je još jedno sigurno i učinkovito sredstavo protiv komaraca. Biljnog je podrijetla.

3. DA: IR3535

Neka su istraživanja pokazala da su repelenti koji sadrže IR3535 čak učinkovitiji od onih koji sadrže DEET. Uglavnom, držat će komarce podalje od vas nekoliko sati.

4. DA: Metil-nonil-keton

Ova kemikalija može se proizvesti sintetski, a prirodno se nalazi u rajčicama i drugom voću i povrću. Repelenti koji sadrže metil-nonil-keton jednako su učinkoviti kao oni s 30 posto DEET-a.

5. NE: Narukvice protiv komaraca

Čak i kad su natopljene repelentom, narukvice neće pomoći u tjeranju komaraca. Zapravo, zaštitit će samo dio kože koji prekrivaju, ostavljajući ostatak vaše kože na milost i nemilost komarcima.

6. NE: Citronela

Citronella je uobičajen sastojak u proizvodima za odbijanje komaraca. Premda može imati kratkotrajan učinak, to nije ozbiljno rješenje.

7. NE: Eterična ulja

Eterična ulja poput limunske trave, cedra, eukaliptusa, paprene metvice, soje, lavande i geranija vrlo su popularna, ali istraživanja nisu pružila nikakve dokaze da će odvratiti komarce od vas.

8. NE: Češnjak i vitamin B

Život bi bio divan kada bismo jednostavno popili kapsulu vitamina ili progutali režanj češnjaka i riješili se zujave napasti! Na žalost, znanost nije potvrdila učinkovitost ovih popularnih metoda.

9. NE: Lampe protiv insekata

Ugasite svjetla koja su namijenjena privlačenju kukaca. Ne čine razliku. Štoviše, zahvaljujući ovom uređaju vaša terasa ili dvorište mogli bi komarcima postati omiljena destinacija.

10. NE: Ultrazvučni uređaji

Ove spravice šalju visokofrekventni zvuk koji bi trebao odagnati štetočine. Postoji mogućnost da bi mogli raditi na cvrčcima, ali istraživanja kažu da se komarci ne opterećuju bukom.

11. DA: Prekrijte kožu

Ako komarci ne mogu doći do kože, ne mogu vas ni ugristi. Kad god je moguće, nosite duge rukave, hlače i šešir osobito ako znate da idete u carstvo komaraca. Uvucite košulju u hlače, a nogavice u čarape da biste se čim bolje zaštitili od ugriza.

12. DA: Budite gazda u vlastitome dvorištu

Zaustavite komarce prije izlijeganja tako što ćete iz dvorišta izbaciti sve skrivene čuvare stajaće vode, njihovog omiljenog uzgajališta.

Ne treba im mnogo vlage da započnu s razmnožavanjem – čak je i zaboravljeni frizbi ispunjen kišnicom dovoljan. Prolijte nakupljenu kišnicu gdje god možete i izbacite iz dvorišta sve što bi može poslužiti za njezino nakupljanje, poput guma ili lonaca.

13. NE: Ne oslanjajte se na pomoć šišmiša

Istina je da šišmiši vole komarce, ali više vole veće kukce, poput noćnih leptira. Ako su komarci njihova jedina dostupna hrana možda ćete primijetiti da se broj komaraca smanjio, ali teško je da će šišmiši napraviti reda u prosječnom dvorištu.