Sudionici 11. biciklističkog ultramaratona Vukovar-Dubrovnik dočekani u Slatini

Biciklistička udruga ”Brod”, u sklopu svog djelovanja na lokalnu i širu zajednicu, već jedanaesti put organizira biciklistički ultramaraton od Vukovara do Dubrovnika, koji se vozi u sjećanje na poginule i nestale hrvatske branitelje Domovinskog rata.

Cilj ovog ultramaratona je očuvati dignitet Domovinskog rata te probuditi sjećanje na sve poginule i nestale hrvatske branitelje, a sa sportske strane promicati biciklizam. Maraton još za cilj ima povezati panonsku i jadransku Hrvatsku i podsjetiti na ratna stradanja u svim dijelovima Hrvatske te mladima, kroz to podsjećanje na prošlost, poslati opomenu za budućnost.

Sudionici 11. uzastopnog biciklističkog ultramaratona Vukovar-Dubrovnik, danas (četvrtak) su ujutro krenuli iz Vukovara, a stanica prve odvožene etape bila im je Slatina. U Slatini su vidno umorne bicikliste, pristigle oko 18.30 sati, dočekali pročelnik u Uredu gradonačelnika Grada Slatine Krunoslav Šarabok, predsjednik ZUiČ HVIDR-a VPŽ i predsjednik Odbora za hrvatske branitelje VPŽ Mato Bubaš, predsjednik Udruge HVIDR-a Slatina i predsjednik Odbora za hrvatske branitelje grada Slatine Ilija Niklić, te članovi Udruge veterana vojne policije iz Domovinskog rata VPŽ predvođeni predsjednikom Draganom Lackovićem.

Jedan od sudionika, ujedno i organizator prve dvije etape (Vukovar-Slatina i Slatina-Glina), je hrvatski branitelj Alfred Jecel, inače Slatinčanin koji je za vrijeme obrane slatinskog područja 1991. godine bio pripadnik MUP-a u Slatini, a sada živi u Glini.

– Prošle sam se godine priključio biciklistima koji voze ovaj ultramaraton, a ovo mi je duga vožnja od Vukovara do Dubrovnika. Ovaj biciklistički ultramaratom se vozi u pet etapa, a na moju inicijativu i želju prva etapa je Vukovar-Slatina, dok je druga Slatina-Glina. Slatina za kraj prve etape zato što sam prije ovdje živio i sudjelovao u obrani grada Slatine, a Glina zato što sada tamo živim i radim. Treća nam je etapa Glina-Gračac, četvrta Čračac-Ploče i peta Ploče-Dubrovnik, sveukupno 1.050 kilometara. Osim mene, ove godine biciklistički ultramaraton Vukovar-Dubrovnik voze Damjan Zupi iz Slovenije i dvojica Brođana, Goran Šotola i Tomislav Obradović – rekao je Alfred Jecel dodavši kako je po današnjoj visokoj temperaturi zraka bilo iznimno teško voziti, ali su izdržali, a tako će i do Dubrovnika.

Nakon kraćeg odmora i osvježenja, biciklisti, a potom i domaćini položili su vijenac i upaljene lampione uz spomen-obilježje poginulim hrvatskim braniteljima u Parku 136. slatinske brigade.

Ovi uporni i odvažni biciklisti prenoćiti će u Slatini, a već ujutro u 6.00 sati krenuti za Glinu, krajnje odredište druge zacrtane im etape. (www.icv.hr, adf, Foto: D. Fišli)

[g-gallery gid=”536980″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content