U Slatini predstavljena nova knjiga Petra Žarkovića ”Župe i župne crkve Slatinskog dekanata”

U organizaciji Matice hrvatske Ogranka Slatina i slatinske Župe sv. Josipa, u kino-dvorani Pučkog otvorenog učilišta Slatina sinoć je održano predstavljanje knjige ”Župe i župne crkve Slatinskoga dekanata” autora Petra Žarkovića, kojoj su nazočili brojni predstavnici javnog, gospodarskog, kulturnog i crkvenog života sa šireg slatinskog područja i drugi gosti.

Na samom početku je nekoliko pozdravnih riječi uputio slatinski župnik i dekan Slatinskog dekanata vlč. Dragan Hrgić, koji je govoreći o važnosti ovog djela za cijelu zajednicu, zahvalio svima koji su sudjelovali i dali potporu njegovom objavljivanju.

– Pomno čitajući retke proizašle iz pera i srca autora, čitatelj ostaje zadivljen jednostavnošću, jasnoćom i preciznošću kojom zrači svaka stranica ove knjige te nam pokušava ispričati priču o ljepoti života, duši, vjerovanju i nadanju, patnji, dobroti i borbi protiv zla malog slavonskog čovjeka – između ostalog je rekao vlč. Hrgić.

Nazočnima se obratio i gradonačelnik Slatine Denis Ostrošić, koji je, između ostalog, naglasio vrijednosti koje Petar Žarković i njegova djela predstavljaju ne samo za grad Slatinu, već i širu zajednicu.

IMG 4476

Tiskanje knjige ”Župe i župne crkve Slatinskoga dekanata” i njezino predstavljanje jedno je od događanja povodom stote obljetnice osnivanja Župe sv. Josipa u Slatini. Knjiga je tiskana u nakladi od 500 primjeraka kao 15-a knjiga Male slatinske biblioteke Matice hrvatske Ogranak Slatina, koja je nakladnik, a sunakladnik je Župa sv. Josipa Slatina. Knjigu su, kao i samog autora i njegovo cjelokupno stvaralaštvo, predstavile članica uredništva Male slatinske biblioteke Ksenija Vujanović-Juras i predsjednica Matice hrvatske Ogranka Slatina Zorica Varga.

U knjizi su sabrani tekstovi, koje je autor tijekom minulih godina marljivo pisao i objavljivao, čuvao i dopunjavao, potkrijepljeni fotografijama Roberta Turkalja, Dragutina Fišlija, Kristijana Toplaka i samog Petra Žarkovića. Ovdje ih nalazimo povezane i uobličene u tematske cjeline, a uz kratki pregled svake župe i župne crkve, knjiga donosi i opisuje brojne događaje koji su obilježili noviju povijest župa Slatinskog dekanata Sopje, Voćin, Sladojevci, Čađavica, Nova Bukovica, Podravska Moslavina, te dvije slatinske župe bl. Ivana Merza i sv. Josipa.

– Imajući u vidu rečenicu koju je autor knjige Petar Žarković izrekao u prigodi primanja zlatne plakete Grada Slatine da je svojim novinarskim radovima želio dati svoj doprinos građenju jedne lijepe slike svoga grada u mozaiku hrvatskih gradova, vidimo da je Žarković nastavio graditi tu istu sliku, dograđivati je, ukoričivši u knjigu uzvišene tematike koja u vremenu obilježavanja 100. obljetnice Župe sv. Josipa u Slatini na neki način oslikava Petra Žarkovića kao čestitara njezinoga stotog rođendana – istaknula je Zorica Varga.

thumbnail IMG 4580

– Žarković je, prateći zbivanja, … ovom knjigom oslikao vjerski život, pružajući čitatelju uvid u život crkava kao građevina i život crkava kao simbola vjere, naših župnika, časnih sestara, biskupa i nas samih, naših uspona i padova, vjerovanja i nadanja – dodala je.

S nekoliko riječi obratio se i sam autor Petar Žarković, koji se također zahvalio svima koji su pomogli izdavanje ove knjige.
– Opisati župe i župne crkve Slatinskoga dekanata bio je doista veliki zadatak, jer svaka od osam župa i svaka od osam župnih crkava ima bogatu povijest koja se svakodnevno dopunjava i nadograđuje… Ono što se događa oko nas treba detaljno rukom (ne virtualno) zapisati i pohraniti negdje gdje će naši unuci, ili možda njihovi unuci, pronaći te zapise i znati našu povijest… I premda sam nastojao obuhvatiti što više pojedinosti iz prošlosti i sadašnjosti naših crkava, taj posao nije završen, jer njega nije moguće završiti. Ova knjiga priča je o vjeri hrvatskoga čovjeka, a naši ljudi vjeru žive svaki dan, i tako će biti trajno. Zato će netko morati nastaviti ovaj posao – zaključio je Žarković.

Na samom kraju, riječi zahvale uputila je i dopredsjednica Ogranka Matice hrvatske Slatina Dragica Šuvak, a svečanost su svojim nastupima uveličali pjevački zbor Župe sv. Josipa i solistica Eva Balković pod ravnanjem Irene Maras, te Robert Turkalj uz pratnju Ines Jagec i Miška Granjaša. Ulomke iz knjige čitali su Ivor Miklošević, Ramona Mikolić i Marija Bljakaj dočaravši posjetiteljima zanimljivosti koje mogu pronaći na 256 stranica knjige koju su posjetitelji mogli kupiti po završetku promocije uz posvetu autora. (www.icv.hr, adf, mf; Foto: D. Fišli)

[g-gallery gid=”532033″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content