U volonterskom projektu GDCK-a Virovitica mladi iskazali velik interes za volontiranjem

„Volonteri nisu plaćeni, ali ne zato što njihov posao ne vrijedi, nego zato što je neprocijenjiv“ – rečenica je koja u cijelosti opisuje vrijednost volontera i u kojoj je GDCK Virovitica prepoznalo svrhu i potrebu za provođenjem projekta koji će probuditi svijest kod djece i mladih o važnosti volontiranja.

GDCK Virovitica je s 11 obrazovnih institucija s područja grada Virovitice i pet općina s područja djelovanja GDCK-a Virovitica krenulo 01. kolovoza 2017. godine u provedbu projekta pod nazivom „Darujmo vrijeme za dobra djela“ u trajanju od 24 mjeseca, a koji se odnosi upravo na razvoj i provođenje aktivnosti vezanih uz volontiranje.

Kroz volontersku akciju „Pomoć starijim i nemoćnim osobama“ u koju su uključeni korisnici Dnevnog boravka GDCK – a Virovitica, volonteri i učenici u odgoju za volontiranje sudjelovali su u brojnim aktivnostima kao što su kreativne radionice izrade ukrasnih vrećica i kutija, drvenih križeva, božićnih ukrasa i slično, zabave povodom Valentinova i Dana žena, učenje osnova engleskog jezika te ostale zanimljive aktivnosti.

57015671 2395150267365941 56965744679714816 n

Volonterskom akcijom „Prikupljanje prehrambenih i neprehrambenih artikala“ za Socijalnu samoposlugu izražena je velika zainteresiranost sudionika projekta za provođenjem takve aktivnosti. Aktivirani su mladi volonteri koji u svojim sredinama svakodnevno motiviraju svoje roditelje, rodbinu i susjede da s donacijama prehrambenih namirnica i higijenskih potrepština pomognu radu Socijalne samoposluge „Djelo ljubavi“. Volonteri u svojim školama imaju predviđeno mjesto za prikupljanje doniranih artikala koje prikupljaju na mjesečnoj bazi. Osim što prikupljaju artikle, volonteri dolaze u Socijalnu samoposlugu te sudjeluju u pakiranju paketa za njezine korisnike.

a 2

Kroz provođenje volonterske akcije „Pomoć u školi“, volonteri i učenici u odgoju za volontiranju pružali su pomoć svojim vršnjacima i mlađim učenicima koji su na taj način poboljšali svoj uspjeh u školi. Osim navedenih volonterskih akcija, u sklopu projekta su i uređivani volonterski kutci koji se nalaze u krugu dvorišta partnera koji su uključeni u projekt. Volonterske kutke uredili su učenici i volonteri svakog pojedinog volonterskog kluba.

aa

Kao najbolji pokazatelji uspješnosti provedbe ovog projekta govore brojke. Projektom je predviđeno uključivanje 40 volontera i 80 učenika u odgoju za volontiranje, a do sada je sudjelovalo čak 107 volontera i 143 učenika u odgoju za volontiranje. Volonteri i učenici u odgoju za volontiranje ostvarili su značajan broj volonterski sati i to 2017, od kojih je najveći broj sati ostvaren u akciji „Prikupljanja prehrambenih i neprehrambenih artikala“ za Socijalnu samoposlugu.

GDCK Virovitica je provedbom projekta „Darujmo vrijeme za dobra djela“ na području svog djelovanja probudilo svijest šire zajednice o pojmu i važnosti volontiranja, ali i ostavilo prostora za održivost projekta te daljnje razvijanje i promicanje volonterstva.

aaa

Sadržaj članka isključiva je odgovornost Hrvatskog Crvenog križa Gradskog društva Crvenog križa Virovitica

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content