UDAHNI ŽIVOT ZDRAVIM PLUĆIMA Svjetski dan nepušenja ponovno obilježen brojnim aktivnostima

Foto: zzjzvpz.hr

U Virovitičko-podravskoj županiji već se niz godina obilježava Svjetski dan nepušenja (31. svibnja), a u tome svakako najveći doprinos daje Zavod za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije. Podršku ovim aktivnostima pruža i Povjerenstvo za suzbijanje bolesti ovisnosti Virovitičko-podravske županije. Ove je godine Svjetski dan nepušenja u našoj županiji ponovno obilježen javnozdravstvenom akcijom pod nazivom „Udahni život zdravim plućima“, i to trima aktivnostima.

Prvi i drugi dio akcije bio je u petak 31. svibnja, upravo na Svjetski dan nepušenja, i to u Pitomači gdje je od 10 do 11.30 sati bio postavljen štand na kojemu su stručnjaci Djelatnosti za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti sa zaštitom mentalnog zdravlja Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije zainteresiranim građanima posebnim uređajem mjerili razinu ugljičnog monoksida u izdahu. Podatak o ugljičnom monoksidu govori kolika je sposobnost krvi da opslužuje tijelo kisikom, presudno važnim činiteljem za zdravlje i život. Pokazalo se da pušači imaju smanjenu sposobnost da njihova krv opslužuje tijelo kisikom i stoga su u većemu riziku po zdravlje jer ne mogu disati punim plućima. Građanima su tom prigodom bili podijeljeni i prigodni edukativni leci kako bi ustrajali u brizi za svoje zdravlje.

Foto: zzjzvpz.hr

Potom su istoga dana u Osnovnoj školi Petra Preradovića u Pitomači održane radionice za učenike 6. i 7. razreda o vršnjačkom nasilju, štetnosti pušenja i slobodnom vremenu. Ove su radionice održali stručnjaci Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije povodom Svjetskog dana nepušenja, a radionice su ujedno i nastavak preventivnog programa koji se pod nazivom „Prevencija rizičnih ponašanja učenika osnovne škole“ od početka 2019. godine provodi u osnovnim školama u Virovitičko-podravskoj županiji.

Foto: zzjzvpz.hr

Treći dio ove javnozdravstvene akcije bila je sada već gotovo tradicionalna biciklijada po dijelu Virovitičko-podravske županije. Ova je biciklijada organizirana u suradnji s Klubom za ekspedicionizam i sport (KEKS) iz Virovitice, a temeljem dobrih iskustava iz proteklih godina. Start biciklijade bio je u nedjelju 02. lipnja u 10.30 sati ispred Gimnazije Petra Preradovića u Virovitici. Ruta je bila duga 36 kilometara i išla je od centra Virovitice prema Rezovcu, Suhopolju, Gradini i Lukaču te je završila na Virovitičkim ribnjacima gdje je bila organizirana okrjepa.

Ovom se javnozdravstvenom akcijom željelo skrenuti pažnju javnosti na veliki javnozdravstveni problem štetne upotrebe duhanskih proizvoda, ohrabriti nepušače u nepušenju i potaknuti pušače na prestanak pušenja pa su svi bili pozvani dati svoj doprinos ovome cilju i tako osvijestiti važnost skrbi o vlastitom zdravlju. (zzjzvpz.hr)

Foto: zzjzvpz.hr