Vremenska kapsula Gimnaziji Petra Preradovića Virovitica donijela 1. mjesto i naočale za virtualnu stvarnost

Sada već 11. godinu zaredom, Gimnazija Petra Preradovića Virovitica je PASCH škola.

“Škole: partneri budućnosti” (čija skraćenica je PASCH) je inicijativa pokrenuta u veljači 2008. godine od strane Ministarstva vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke s ciljem da motivira mlade diljem svijeta, da uče njemački jezik i da se upoznaju s njemačkom kulturom. U Hrvatskoj trenutno ima oko 40 PASCH škola a samo osam od njih sponzorira i potiče Goethe-Institut Hrvatska. Gimnazija Petra Preradovića Virovitica je jedna od tih osam škola te jedina na području naše županije.

Kako bi se krajem prošle godine obilježila 10. godišnjica PASCH inicijative, škole koje sudjeluju u programu pozvane su da sa svojim učenicima slože vremensku kapsulu te ju “pošalju” u 2028. godinu. Vremenska kapsula trebala je sadržavati određene predmete koji su vezani za školsku svakodnevicu učenika ali i pismo na njemačkom jeziku u kojem su objasnili zašto su odabrali baš te predmete. Na tom nagradnom natječaju, predstavnici virovitičke Gimnazije: Nikola Košić, Sara Čevelak i Adrian Brcković iz 3.c razreda te Iva žagar, Matea Jedvaj, Luka Kos, Luka Brtan, Vlatka Fapali i Ana Katalenić iz 3.b, pod vodstvom profesorice Lidije Benković osvojili su prvo mjesto i vrijednu nagradu.

gimnazija2 Custom

– U našoj vremenskoj kapsuli je kreda za ploču, mobitel, majica za Tjelesnu kulturu, udžbenik iz Njemačkog jezika, jedan fotoalbum fotografija škola te video pozdrav – otkrila je profesorica Benković te dodala:

-Vremenska kapsula je registrirana na web stranici Udruge vremenskih kapsula te će za 10 godina, tko god bude radio u školi, dobiti obavijest da je vrijeme za otvoriti našu vremensku kapsulu.

Nagrada za kreativnost smišljanja predmeta poslanih u budućnost kao da je i sama došla iz budućnosti. U pitanju je set od 15 VR naočala iliti naočala za virtualnu stvarnost.

– Mi profesori smo već bili na prvim edukacijama što se tiče VR naočala a učenici će ih moći koristiti u nastavi Njemačkog jezika na način da će ih se kroz korištenje naočala i aplikacija povezanih s njima motivirati za pisanje i govorenje stranog jezika – objasnila je L. Benković te istaknula kako je za taj veliki uspjeh zaslužan timski rad, ne samo s učenicima već i s profesorima njemačkog jezika Hrvojem Turčinovićem i Goranom Grbom.

gimnazija3 Custom

Zbog rezultata svojih “Njemaca” zadovoljan je i ravnatelj Kristijan Gostimir.

– Znamo da je njemački jezik malo zakinut u odnosu na engleski, no zahvaljujući ovim profesorima, njemački jezik je u našoj školi jako zastupljen, imamo odlične rezultate te sam izrazito ponosan na sve uključene – istaknuo je K. Gostimir.

A na naše pitanje gdje je ta vremenska kapsula, profesorica Benković zagonetno se smiješi.

– To je tajna. Negdje je u školi, ali morat ćete pričekati 10 godina da saznate gdje – kroz smijeh je rekla Benković.

(www.icv.hr, ea, foto: E. Aragović)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content