IZVANREDNA SJEDNICA M. Terlecky: Nalazimo se u situaciji u kojoj trebamo pomoć iskusnijih stručnjaka

Danas (srijeda) poslijepodne virovitički gradski vijećnici na sjednici sazvanoj po hitnom postupku odlučivali su samo o jednoj točki: postupanju virovitičkog gradonačelnika. Odluka je usvojena sa 13 glasova za i sedam protiv.

Iako se prvotno točka izvanredne sjednice zvala “Odluka o ovlaštenju gradonačelnika”, što je u medijima do početka sjednice potaknulo niz reakcija, između ostalog i da je riječ “o novim ovlastima koje će gradonačelnik koristiti za svoju privatnu istragu slučaja S. Palm”, Mirjana Terlecky, tajnica-pročelnica Grada Virovitice, objasnila je kako je riječ o nužnom postupku koji je usko vezan uz poslovanje Grada.

Odluka je vezana uz pravno pitanje, koje nema veze s političkom odgovornošću gradonačelnika, nego knjigovodstveno-računovodstvenim poslovanjem te nizu pravnih pitanja koje je otvorio cijeli slučaj, a na koja ni same službe grada nemaju odgovore, rekla je M. Terlecky.

vijeće4

IZVANREDNA SITUACIJA

Konkretno, rekla je kako se, unatoč bogatom iskustvu u svim segmentima poslovanja Grada – od pravne službe do knjigovodstva i računovodstva dosad nisu našli pred ovakvim problemom, za koji je, ako se želi utvrditi točno stanje, kao i dobiti savjet kako spriječiti štetu u budućnosti, nužno angažirati revizorske i odvjetničke tvrtke, fizičke i pravne osobe, odnosno sve potrebne stručnjake koji bi mogli pomoći u ovoj situaciji. Isti bi trebali pomoći u utvrđivanju štete, ali i olakšati put do naknade štete u skoroj budućnosti i odgovoriti na ona pitanja na koja trenutno nitko nema odgovor.

-Moramo shvatiti da je ovo izvanredna situacija u kojoj smo se svi našli i da naše dosadašnje iskustvo ne može dati odgovore na sva važna pitanja koja su otvorena. Neka od njih su utvrđivanje opsega štete, samog načina na koji je šteta počinjena, ali i ono: kako nastaviti raditi, a da se proračunu pritom ne prouzroči nova šteta. Za to trebamo pomoć iskusnijih stručnjaka.

Nužno je tražiti pravne savjete i dodatna tumačenja, kako bi sav posao mogli nastaviti kako treba te napraviti nove procjene rizika i poduzeti sve kako bi se spriječilo ponavljanje ovakvih slučajeva, ikad više – objasnila je M. Terlecky, dodavši kako je o cijeloj situaciji upoznato i Ministarstvo financija kao i Državna revizija.

vijeće6

Na upite vijećnika odgovarala je i Vesna Grbac, privremena pročelnica Upravnog odjela za financije i gospodarstvo. Prije S. Palma bila je na mjestu pročelnice za financije, a Odjel kao privremena pročelnica ponovno preuzela nakon njegove tragične smrti.

Iako su gradske službe obavile svoj posao, ni mjesec dana nakon početka istrage, Grad nije dobio službenu, vjerodostojnu dokumentaciju iz poslovne banke, nužnu za usporedbu stanja i visinu štete te njeno knjiženje u poslovnim knjigama Grada, napomenula je.

-Na naš prvi zahtjev, upućen poslovnoj banci prije mjesec dana, kojim smo tražili dostavu podataka, od banke smo dobili podatke u obliku excel tablica, iz kojih smo mogli samo iščitavati neke uočene razlike, što nije vjerodostojan dokument. Tražimo vjedostojnu knjigovodstvenu dokumentaciju koju do danas nismo dobili, a zbog obima predmeta rečeno nam je da bi dokumentaciju mogli dobiti krajem ovog tjedna – rekla je V. Grbac objasnivši da će se tek tada moći govoriti o točnom iznosu za koji je oštećen proračun Grada. Potrebno je utvrditi i točan način na koji je stvorena šteta.

vijeće13

PRORAČUN POD POVEĆALOM

A sam proračun u ovom trenu je pod nadzorom Ministarstva financija, istaknula je. – Dvije djelatnice Ministarstva financija su od ponedjeljka u petodnevnom nadzoru proračuna  i nadziru proračun od 2010. do 2019. godine. Ujedno, u tijeku je i financijska revizija za prošlu, 2018. godinu, a koja je počela i prije cijele ove situacije. U ovom trenu Grad na svom žiro računu ima 2,6 milijuna kuna, Grad normalno funkcionira, podmirili smo sve obveze prema dobavljačima, kao i druge obveze te je neopravdano govoriti da je grad u blokadi i ima problema s poslovanjem – istaknula je V. Grbac.

Naglasila je kako se u budućnosti planiraju nova zaduženja, u koja je nužno ići zbog planiranih investicija i projekata, no da čekaju poslovnu banku s konkretnom dokumentacijom, kako bi se mogao utvrditi konkretan iznos štete. Iako je u više navrata od oporbenih vijećnika upitana upravo o tom, konkretnom iznosu, odgovorila je da ne može s podatkom izaći u javnost dok istraga nije dovršena, a podatci konkretni.

vijeće15

OPORBA PONOVNO TRAŽILA KIRINOVU OSTAVKU 

Oporba objašnjenjima nije bila zadovoljna, smatrajući kako je još uvijek previše neodgovorenih pitanja, da će se prihvaćanjem odluke stvoriti novi dugovi za proračun, a samim tim i njegove korisnike te da se izvanredne sjednice trebaju održavati svakog tjedna, ako će na njima biti iznesene nove informacije i detalji vezani uz istragu nestanka 17 milijuna kuna iz gradske blagajne. Oporba je izrazila zabrinutost što “nitko ništa ne zna, nitko nema niti jedan službeni dokument ni izvješće o cijeloj istrazi” te ponovo zatražila ostavku gradonačelnika Ivice Kirina.

Dražen Kurečić (SDP) i novu odluku koja je danas usvojena nazvao je “samo još jednim gafom u koracima” i naglasio kako bi zbog svega gradonačelnik Ivica Kirin trebao podnijeti ostavku.

– Smatramo da je u cijelom slučaju nestanka 17 milijuna kuna gradonačelnik nedvojbeno odgovorna osoba i da bi trebao ponuditi političku, moralnu i časnu ostavku – rekao je Kurečić.

vijeće9

Ostavku je tražio i HSPD-ov Siniša Prpić.

-Pozivam vas da podnesete neopozivu ostavku, a predsjednika Vlade da donese odluku o raspuštanju ovog saziva Gradskog vijeća, kako bi se mogli održati novi izbori. Pitanje je do kada ćete moći održati hladni pogon proračuna, pa će kad-tad ispaštati ili projekti ili zaposlenici. Novi izbori su jedino ispravno rješenje  – rekao je Prpić I. Kirinu.

Darko Lešković iz MOST-a postavio je pitanje vijećnicima “koga točno spašavaju ovom odlukom, angažiranjem revizorskih i odvjetničkih kuća, jer je to jedno od niza neriješenih pitanja u cijelom slučaju.”

Nezavisna vijećnica Nada Bartolić rekla je kako smatra da proračunu ne trebaju novi izdatci rekavši da nema potrebe za “tako brzom intervencijom, budući da nema niti jednog službenog izvješća od strane tijela koja provode istragu te samim tim ni potrebe za angažmanom pravnih i drugih tvrtki koje bi grad trebale zastupati u cijelom slučaju.”

Iako su gradonačelnika više puta prozvali za odgovornost i zatražili njegovu ostavku, Ivica Kirin nije odgovarao na pitanja vijećnika. Iako je na prošloj sjednici više od dvadeset minuta odgovarao na novinarska pitanja, danas nije dao izjavu za medije.  (www.icv.hr,mlo)

[g-gallery gid=”538079″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content