JAVNI ČIN IVE ANZULOVIĆ Odgovor Gorana Gazdeka

Za komentar posljednjeg javnog istupa slobodne novinarke i aktivistice Ive Anzulović zamolili smo i urednika portala www.virovitica.net Gorana Gazdeka, na kojem I. Anzulović kao suradnica piše kolumnu i objavljuje članke.

Naša pitanja i odgovore prenosimo u cijelosti. G. Gazdek na njih u pisanom obliku odgovara, ističe, “građanin, novinar i urednik portala”.

1. Budući da je slobodna novinarka i aktivistica Iva Anzulović autorica na Vašem portalu, podržavate li njene javne istupe i što mislite o njima? 

Kao urednik portala na kojem slobodna novinarka Iva Anzulović piše stalnu kolumnu i povremeno autorske članke ne vodim brigu o tome što ona ili bilo tko od suradnika radi u slobodno vrijeme. Netko igra nogomet, netko vozi bicikl, netko pjeva u Rodoljubu, netko ide u crkvu, netko sjedi u birtiji, a Iva je aktivistica.

Smije li novinar biti aktivista? U javnim servisima sigurno ne. U privatnim medijima o tome odlučuje vlasnik. Slobodnom novinaru nitko ne može braniti aktivizam, a o njegovoj vjerodostojnosti sude čitatelji i kupci njegovog proizvoda.

U svijetu društveni aktivizam novinara nije uobičajen, ali nije ni nepoznat. U zemljama razvijene demokracije novinari su uglavnom društveno aktivni na poljima zaštite okoliša i slobode medija, a u nedemokratskim društvima poput hrvatskog, na poljima osnovnih ljudskih prava, zaštite manjina, slobode izražavanja i neovisnosti medija.

U Virovitici je dodatni problem strahovlada koju je nametnula HDZ-ova hobotnica – od gradskih i županijskih ureda, preko škola i vrtića, udruga i sportskih klubova, do piljarica na tržnici i konobara u kafićima. U takvim okolnostima u našem gradu aktivizam nije moguć.

Građani su uplašeni i boje se odmazde pa nema tradicije organiziranih prosvjeda, bunta, izraza nezadovoljstva i akcija kojima bi poručivali vlastodršcima da nisu zadovoljni nekim njihovom potezima. Zato se ne čudim što se mnogi u Virovitici čude Ivi i što je mnogima njen aktivizam neprihvatljiv. Upravo zbog toga smatram da je ono što radi dobrodošlo, jer potiče ljude na razmišljanje i spoznaju da se moraju boriti.

Nadalje, mislim da novinari u niti jednom društvu ne bi smjeli biti samo izvještači i promatrači. Hoće li novinar biti aktivan i izvan medija i tema o kojima piše njegov je osobni odabir, ali smatram da novinari moraju poticati društveni aktivizam. To je jedna od naših temeljnih uloga.

2. Smatrate li da je opravdano nanositi štetu javnom dobru, ako taj čin provodi novinar, a koji se ne može ograditi privatnošću jer se bavi javnim poslom?

Nitko svojim aktivizmom ne smije štetiti javnom dobru, pa ni novinar.

3. Što mislite o njenom posljednjem istupu – kojim je obojala dva drveta, a koja su nova, posađena tijekom obnove Gradskog parka? Upravo ste Vi svih ovih godina štitili svako drvo u gradu, apelirajući na njegovu zaštitu. U srijedu ste je fotografirali dok je bojala drvo, zanima nas Vaš stav o svemu.

Ivu sam fotografirao kao novinar. Od ranije znam da je bila aktivna u zaštiti prirode i da se borila protiv devastacija zelenih površina i parkova u Zagrebu. Zato sam se začudio ideji da oboji stabla, ali mi je izjavila da koristi vodene boje koje ne štete drveću. Koliko sam vidio, riječ je o dva stara stabla, a ne o novo posađenim. (www.icv.hr,mlo)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content