Komemoracijom i boćarskim turnirom u Bukviku obilježena obljetnica pogibije hrvatskih branitelja Omera Šilovića i Ivice Takača

U Bukviku, malom mjestu općine Čačinci, održana je komemoracija u znak sjećanja na poginule hrvatske vitezove Omera Šilovića i Ivicu Takača koji su položili svoje život na oltar Domovine.

– Omer Šilović iz Čačinaca poginuo je kao pripadnik 132. brigade u Grebnicama kod Orašja 24.lipnja 1992. godine, dok je Bukvičan Ivica Takač kao pripadnik 1. Gardijske brigade Tigrovi, teško ranjen kod Donjih Rajića 14.listopada 1991. te od posljedica ranjavanja preminuo 13.studenoga iste godine u bolnici u Zagrebu. Ova dvojica hrvatskih branitelja položili su ono najsvetije od sebe, svoj život na oltar Domovine i mi kao hrvatski branitelji s ovoga područja i suborci, dužni smo im svake godine odati dužno poštovanje te im se pokloniti i zahvaliti što su dali sebe za slobodnu i neovisnu državu Hrvatsku. Evo i ove godine uz suorganizaciju Boćarskog kluba ”Dalmatinac” Bukvik organizirali smo 6. Memorijalni boćarski turnir u njihovu čast i ovim putem zahvaljujem se našem klubu domaćinu što su svake godine uz nas, a isto tako od srca hvala i našem drugom suorganizatoru i vjernom pokrovitelju, općini Čačinci i načelniku Mirku Mališu. Udruge proistekle iz Domovinskog rata svake godine organiziraju obljetnice pogibije svojih branitelja, svake godine se ističu svi datumi jer jednostavno se ne smije zaboraviti. Mi smo tu kako bi podsjećali, kako bi isticali važnost i vrijednost Domovinskog rata, kako bi sve te datume, sve žrtve i događanja kojima je stvarana slobodna Hrvatska prenosili, na mlade naraštaje – rekao je prilikom otvaranja turnira predsjednik HVIDR-e Orahovica Stjepan Varaždinac.

Nakon što je nazočne pozdravio dopredsjednik BK Dalmatinac Ivan Samardžić, obratio se i predsjednik HVIDR-e i Odbora za branitelje VPŽ Mato Bubaš te pozdravio nazočne u ime župna Igora Androvića.

-Ime poginulog hrvatskog branitelja uvijek mora biti spomenuto, nije važno o kakvom se natjecanju radi, važno je da se okupimo i pričamo o Domovinskom ratu, jer ako mi ne spominjemo, nema tko. Hvala svim udrugama proisteklim iz Domovinskog rata što uporno organiziraju ovakve događaje i hvala jedinicama lokalne samouprave koje svesrdno prate sva ova događanja – rekao je Bubaš. Turnir je otvorio načelnik općine Čačinci Mirko Mališ.

1507memorijalsilovictakac 3

-Mještani Bukvika svoju hrabrost pokazali su tijekom Domovinskog rata, a nakon njega i svu iznimnu vrijednost i organiziranosti i na svemu tome im od srca hvala. Ovo je naravno najmanje što možemo učiniti za žrtve naših hrabrih branitelja i zato hvala svima koji ustraju u organizaciji obljetnica, a mi smo tu kao općine da pomognemo u tome. Hvala i medijima koji nam pomažu da zajedno širimo istinu o Domovinskom ratu jer to je itekako važno – rekao je Mališ.

Natjecanje je bilo podijeljeno u dvije kategorije, braniteljske udruge i boćarski klubovi, s ukupno 9 momčadi. U konkurenciji udruga slavila je UHBDDR Policijske postaje Orahovica 1990./1991., drugo mjesto pripalo je HVIDR-i Orahovica, treće HVIDR-i Slatina, četvrto UHBDDR Duga Međa, a peto UDHOS Orahovica. Kod klubova slavili su orahovački Doljani, drugi je bio Smrik Golobrdci, treći brezik, a četvrti domaćin Dalmatinac.

– Natjecanje braniteljskih udruga ujedno je bilo i izlučno za državni ŠNIDOR koji će ove godine biti održan u Makarskoj. U toj konkurenciji HVIDR-a Orahovica pobijedila je HVIDR-u Slatina te se plasirala na državni ŠNIDOR. HVIDR-a Orahovica igrala je u sastavu Damir Vratković, Damir Jusup i Josip Jurković – zaključio je predsjednik orahovačke HVIDR-e Stjepan Varaždinac. (www.icv.hr, vg, Foto: V. Grgurić)

[g-gallery gid=”539514″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content