Monsinjor Ivan Štrbenac, dugogodišnji orahovački župnik, proslavio velikih 50 godina misništva

Uvijek samozatajan, tih i skroman, a prema svima široko otvorenog srca i čovjek koji je ostavio neizbrisiv trag, već sada možemo reći, u orahovačkoj bliskoj povijesti. Monsinjor Ivan Štrbenac dugogodišnji orahovački župnik, danas u miru, proslavio je 50 godina misništva u kapelici svetog Mihaela u Zdencima gdje služi posljednjih osam godina. Ukupno je 40 godina u Orahovici i njenoj župi, 32 godine u Orahovici i posljednjih osam u Zdencima i s ovim gradi i župom prošao je mnoge sretne i tužne trenutke, no uvijek je ostao isti i čovjek o kojem danas svi s velikim poštovanjem pričaju. Na njegovoj svečanosti nazočili su župnik orahovački velečasni Željko Strnak, njegov učenik fra i prvi orahovački svećenik unazad dugog niza godina fra Vedran Kos , fra Celestin Čakarić koji ove godina slavi 60 godina misništva, župnik župe Crnac velečasni Roko Ivanović te mnoštvo vjernika iz Orahovice, Zdenaca i drugih župa koji poštuju msgr. Štrbenca. Opis njegovog lika i djela ponajbolje je dao upravo njegov učenik fra Verdan Kos obraćajući se njemu i vjernicima u sklopu Svete Mise.

Ivan Štrbenac 3

-Moram danas spomenuti i dvije uske poveznice prečasnog Štrbenca i moje malenkosti. Naime, prije 50 godina na svetkovinu svetog Petra i Pavla msgr. Štrebanc je zaređen za svećenika, ja sam prije 39 godina na ovaj dan kršten, a danas je i Srce Marijino msgr. slavi 50 godina misništva, a ja sam na današnji dan zaređen u zagrebačkoj katedrali. To je meni posebno drago i ostavljaju dubok i neizbrisiv trag na meni. U poslanici svetog Pavla, on kaže ”dobar sam boj bio, trku sam završio, vjeru sačuvao. Stoga, pripremljen mi je vijenac pravednosti koji će mi u onaj dan uzvratiti Gospodin pravedni sudac”. Upravo te riječi govore o svećeniku koja mora sačuvati vjeru u Isusa Krista, ali i ostati vjeran zahtjevnosti službe koja mu je povjerena od Krista i crkve. Ove riječi itekako možemo primijeniti i našeg svečara, msgr. Štrbenca za kojeg trka još nije završena, ali 50 godina vjernosti Isusu Kristu kroz uspone i padove velika je stvar. Velečasni Ivan je svojim tihim i nenametljivim, ali isto i jasnim i sigurnim životnim stavom, mnogima pomogao da pronađu svoje svjetlo u svome životu – rekao je između ostalog fra Kos, a u nastavku je Štrbencu zahvalio i orahovački župnik velečasni Željko Strnak.

Ivan Štrbenac 2

-Hvala vam dragi Ivane u ime svi onih koje ste krstili, prvi puta ispovjedili i uručili sakrament Prve Pričesti i Svete Potvrde, u ime kojima ste udijelili sakrament svete ženidbe i u ime onih koje ste molitvom ispatili na posljednji počinak. Hvala vam na svemu, za svaku lijepu, riječ, topli pogled, savjet, utjehu, za svaku Svetu Misu, za svaku molitvu. Neka vas Bog poživi da još dugo budete s nama kao svjedok Božje riječi, njemu na slavu, a ljudskim dušama na spasenje – rekao je Strnak nakon kojeg su prigodne poklone prečasnom Štrbencu uručili, u ime vjernika Zdenaca Erika Mikić te Orahovice, gradonačelnica Ana-Marija Petin.

3006strbenac 3

-Služiti Gospodinu nikada ne treba onako bučno, nego neprimjetno i s dušom i tako naš svećenički rad i trag ostaju dublji. Hvala svima koji ste bili uz mene, hvala svim svećenicima i vjernicima koju su danas ovdje, ali i onima koji su sa mnom u vjeri živjeli ovih 50 godina. Radujem se što sam svima vama bio svećenik, prijatelj, brat i to želim i dalje ostati. Vaša srca su u mome srcu, u Isusovom srcu jer jedino oslanjajući se na njega smo ono što jesmo – rekao je Štrbenac koji je na kraju Svete Mise pozdravljen gromoglasnim pljeskom, a vjernici su se uz njega još dugo nakon zadržali u kapelici biranim mu se riječima obraćajući. Msgr. Ivan Štrbenac može se opisati u riječima fra Vedrana Kosa, ”tihi igrač na duge staze”, ali prije svega dobra duša i čuvar orahovačke vjere. (www.icv.hr, vg, Foto: V. Grgurić)

3006strbenac 2

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content