Virovitičko-podravskoj županiji bespovratnih 491.289,66 kuna za Razvoj palijativne skrbi na području VPŽ

Ministar zdravstva Milan Kujundžić, uz Antu Lončara ravnatelja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i Majdu Burić, državnu tajnicu u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava, uručili su virovitičko-podravskom županu Igoru Androviću ugovor za provođenje projekta Razvoj palijativne skrbi na području Virovitičko-podravske županije. Virovitičko-podravskoj županiji, kao nositelju projekta pripalo je bespovratnih 491.289,66 kuna koje su dodijeljene u stopostotnom iznosu.

Partneri na projektu će biti Dom zdravlja Virovitičko-podravske županije i Opća bolnica Virovitica. Uz Primorsko-goransku županiju, Virovitičko-podravska županije je jedina imala dva odobrena među 13 dodijeljenih projekata na svečanosti u Ministarstvu zdravstva.

– Potrebe za palijativnom skrbi na području Virovitičko-podravske županije, rastu zbog sve većeg udjela starijih osoba. Prema popisu stanovništva iz 2011. godine, udio starijih od 60 godina života, u ukupnom broju stanovnika, bio je 23 posto. Cilj projekta je promicanje zdravlja i povećanje znanja i svijesti stanovnika Virovitičko-podravske županije o važnosti i mogućnostima ostvarivanja prava na palijativnu skrb. Gradimo vrtiće, obnavljamo i gradimo škole, ali brinemo i skrbimo i o našim starima, jer oni su nama ostavili budućnost i naša je obveza i briga, skrbiti o njima – naglasio je župan Igor Andrović.

Kroz projekt će se uspostaviti Volonterski centar za palijativnu skrb, promicat će se zdrave navike života, a sve s ciljem prevencije smrtnosti povezanih s kroničnim bolestima. Provodit će se edukacije ali i motivirati učenici 4. i 5. razreda srednje medicinske škole za rad u palijativnoj skrbi profesionalno ili volonterski. Na području Virovitičko-podravske županije, palijativna skrb se može pružati na tri razine, od kuće, korištenje usluga izvanbolničkog palijativnog tim pri Domu zdravlja VPŽ ili u Općoj bolnici Virovitici. Kroz projekt će se opremiti Volonterski centar za palijativnu skrb, a nabavit će se i bolnički kreveti s antidekubitalnim madracima za OB Virovitica, kao i bolnički kreveti s antidekubitalnim madracima s posudionicom ortopedskim pomagalima. Projekt će trajati 18 mjeseci. (vpz.hr, Foto: K. Toplak)

[g-gallery gid=”540732″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content