HIT NA KONTINENTU Nakon prvih sedam mjeseci 2019. godine na Jankovcu je bilo 44 posto više turista nego u 2018.

Asfaltiranjem ceste prema Jankovcu, projektu čiji je nositelj bila Županijska uprava za ceste Virovitičko-podravske županije, a u sklopu projekta Geopriče UNESCO geoparka, ali i nekim drugim sadržajima, ovaj turistički biser Papuka i Slavonije, doživio je turističku eksploziju.

Naime, prema podacima iz Parka prirode Papuk, u prvih sedam mjeseci 2019. godine imaju povećanje od 44 posto. Naime, od 1. siječnja do 31. srpnja ove godine imali su 28.367 posjetitelja, odnosno 44% više u odnosu na isto razdoblje 2018. godine kada ih je bilo 19.649. Naime, riječ je o podacima o broju individualnih ulaznica. Ako se u statistiku uključe edukativni programi koje Park prirode Papuk uspješno provodi već dugi niz godina, a uključuju individualnu ulaznicu, prošle godine do kraja kolovozu bilo je oko 25.000 posjetitelja, dok je ove godine riječ o 31.500.

jankovac 1

Papuk se diči nesvakidašnjim prirodnim ljepotama po kojima stoji uz bok najljepšim područjima na svijetu, čemu svjedoči i titula prvog geoparka u Hrvatskoj, no budući da se ne nalazi uz frekventna područja velikih gradova još uvijek ga svrstavamo u nedovoljno istražena područja. Upravo ta činjenica još dodatno umnožava ovaj ionako nevjerojatan rezultat. Sjajan je podatak i za Kamp odmorište Duboka s porastom broja dolazaka od 86%  u odnosu na isto razdoblje 2018. godine, dok je broj noćenja ostvaren u porast od 80% u odnosu na prethodnu godinu.

– Iako su podaci o porastu broja posjetitelja doista fascinantni, moramo naglasiti da se niti jedan uspjeh pa ni ovaj Parka prirode Papuk ne događa preko noći. Ovo je rezultat višegodišnjeg sustavnog ulaganja u turističku infrastrukturu Parka prirode, suradnje s lokalnom zajednicom i konačno vjerom da i najmanjim osobnim doprinosom možemo učiniti puno na putu ucrtavanja Papuka u nezaobilaznu turističku destinaciju na karti ovog dijela Europe. Istaknuo bih i zahvalio se turističkim zajednicama obje županije s područja Parka prirode koje ne propuštaju prigodu neumorno promovirati naš Park gdje god se za to ukaže mogućnost – izjavio je Alen Jurenac, ravnatelj Javne ustanove Parka prirode Papuk.

Projekt „Geopriče UNESCO geoparka” je do sada najveći projektni prijedlog odobren u ovom dijelu Hrvatske, ukupne vrijednosti 90.090.587,54 kuna uz 85 % potpore Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. Studiju izvodljivosti i prijavnu dokumentaciju izradila je VIDRA agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije. (pp-papuk.hr, vpz.hr)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content