Interpretacijski centar Kuća Petra Preradovića: Zavirite u neobičan spoj prošlosti i moderne tehnologije

Zahvaljujući Europskoj uniji i sredstvima programa Interreg, Prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska, u okviru projekta „Preradović i Csokonai“, Općina Pitomača renovirala je i adaptirala rodnu kuću Petra Preradovića, hrvatskog pjesnika, prevoditelja, generala i predstavnika romantizma iz prve polovice 19. stoljeća.

Smještena u Grabrovnici, Preradovićeva kuća, koja je izgrađena 1775. godine, do sada je nekoliko puta temeljitije obnavljana. Zadnja velika obnova bila je 1968. godine, kada je u njoj uređen jedan od prvih muzeja posvećenih jednom književniku. Pedeset godina poslije došlo je vrijeme za suvremeniju i još temeljitiju obnovu pjesnikove rodne kuće, a rezultat toga je Interpretacijski centar Kuća Petra Preradovića koji je 13. lipnja ove godine službeno otvoren za javnost.

MT8 1764 Custom

– Otkako smo otvoreni, u prosjeku je bilo oko 150 posjetitelja kojih najviše čine učenici, umirovljenici i učitelji. Svi su u početku skeptični zbog tog spoja modernog i tradicijskog, ali na kraju ostanu oduševljeni te ostaju puno duže od planiranog vremena – otkriva Danijela Rešetar iz Interpretacijskog centra Kuća Petra Preradovića, koja posjetitelje dočekuje odjevena u tradicionalnu nošnju.

Spoj baštine i 21. stoljeća, tako bi se mogla opisati koncepcija ovog suvremenog interpretacijskog centra koji svoje posjetitelje „puni“ informacijama na moderan način.
Stalni postav Kuće Petra Preradovića sastoji se od hodnika, to jest ulaznog dijela koji vodi u tri tematske prostorije, te podruma i potkrovlja.

MT8 1766 Custom

VIRTUALNO STRELIČARSTVO

U hodniku se nalazi ono što je svakako najzanimljivije najmlađim posjetiteljima centra, ali i onima nešto starijima i znatiželjnima. Riječ je o multimedijalnom izlošku „Virtualna stvarnost“, pomoću kojeg se rodna kuća Petra Preradovića, ali i prostor ispred nje, može obići 3D tehnologijom. Kuća je kopija prošlosti pa posjetitelji mogu razgledati prostorije, namještaj i uređenje iz drugog doba. Kako bi cijelo iskustvo bilo zabavnije i interaktivnije, u 3D okruženju može se poslužiti lukom i strijelom te gađati virtualnu metu.

Prva prostorija postava posjetitelju daje uvid u najranije dane, djetinjstvo i školovanje ovog hrvatskog pjesnika, prevoditelja i generala, pružajući u isto vrijeme informacije o karakteristikama života u zavičaju. Na maloj školskoj klupi postavljeno je pero s tintom pomoću kojega posjetitelj može ostaviti pisanu poruku i to, ako je spretan, bez prljanja prstiju tintom.

MT8 1777 Custom

Drugu prostoriju karakteriziraju „vojni putovi“ Petra Preradovića koji su prožeti stalnim izletima u pisanu riječ, istraživanje jezika i pjesničkog izražavanja uslijed upoznavanja i druženja s preporoditeljima. Zvijezda ove prostorije zasigurno je replika generalske uniforme Petra Preradovića, koja svojom bojom i dostojanstvenosti kojom odiše izaziva strahopoštovanje.

SAM SVOJ PJESNIK

Treća prostorija postava je ona kreativna jer je u potpunosti posvećena pjesništvu velikog Petra Preradovića. Sam pjesnik je svoju zbirku pjesama „Pervenci“ podijelio u tri dijela („Cvijeće“, „Bilje“ i „Presadi“) te svaki od ta tri segmenta daje karakteristike njegovih pjesničkih motiva – romantična ljubav, domovina, jezik, nacionalni ponos – koji proizlaze iz njegova stava i razmišljanja o životu i svijetu. Interaktivna stavka u ovoj prostoriji su ekrani na kojima posjetitelji mogu dovršavati Preradovićeve pjesme, slagati stihove ili rješavati kvizove o pjesničkim interpretacijama.

MT8 1772 Custom

„Susreti“ je naziv za podrumski dio kuće, u kojemu posjetitelje zaista i očekuje susret s Petrom Preradovićem, ali u hologramskom obliku. Sedam kratkih priča i anegdota iz pjesnikova života na raspolaganju su za audiovizualno iskustvo posjetitelju koji sam odlučuje koje priče i koliko njih želi čuti iz usta samog pjesnika.

Potkrovlje kuće rezervirano je za likovni, glazbeni i teorijski sadržaj u drugim oblicima koji govori o Preradoviću, njegovoj obitelji, nasljednicima i radu te služi kao hommage prvom muzejskom postavu iz 1968. godine i ljudima koji stoje iza njega. To je i prostor u kojem posjetitelji mogu pregledati i preslušati zapise o Grabrovnici i njenom pjesniku, poslušati skladbe nastale na temelju njegovih pjesama te prolistati njegove pjesničke zbirke.
Posjetiteljima se predlaže i gledanje igrano-dokumentarnog filma „Ja, Preradović“ u trajanju od dvadesetak minuta.

USKORO I “PETROV VRT“ – Amfiteatar i guske

Što se tiče budućih postava i sadržaja koje centar nudi svojim posjetiteljima, izdvaja se projekt „Petrov vrt“, koji uključuje uređenje vanjskog dijela Centra. Čekaju se rezultati iz Ministarstva turizma, kojemu je poslan.

MT8 1774 Custom

– „Petrov vrt“ je zamišljen kao uređenje okoliša, no tu je i nabava gusaka – s osmijehom na licu otkriva D. Rešetar. – Guske su simbol Grabrovnice, po njima je Grabrovnica prepoznatljiva, a njih, nažalost, više nema. Sada imamo udrugu žena koje se nazivaju Guščarice upravo prema simbolu guske. One su prenositelji povijesti i tradicije – ponosno kaže D. Rešetar.

Još jedan od budućih noviteta je svakako i dodavanje sadržaja poput amfiteatra, ljetne pozornice, te će djeca za vrijeme ljetnog perioda moći biti vani, gdje će ih se na otvorenom animirati raznim igrama. – Nadamo se i ljetnom kinu s ljetnim večerima, to bi bilo idealno– zaključuje D. Rešetar.

MT8 1780 Custom

Prozor u prošlost

Pogled prema prozoru u prvoj prostoriji, to jest kroz prozor koji je prekriven projektorom, posjetitelja vodi u povijest Gabrovnice. Iznenađenje je svakako vidjeti prizor u kojemu se rublje pere na potoku, a guske slobodno hodaju ulicama, kao nekad, dok je ovaj pjesnik još bio dječak. (www.icv.hr, ea)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content