KUD Podravac iz Sopja ukusnim se bošporom predstavilo na manifestaciji “Kaj su jeli naši stari?” u Vrbovcu

Grad Vrbovec proteklog je vikenda po 39. put bio domaćin turističko-kulinarskoj manifestaciji “Kaj su jeli naši stari?”.

Vrbovečka pera i gibanice te mnogobrojne delicije s kukuruzom, bile su samo dio raznovrsne ponude lokalnih gastronomskih specijaliteta kojima su Vrbovčani podsjetili mnogobrojne goste na to “kaj su jeli naši stari”, a bilo je tu i jela iz drugih dijelova Hrvatske.

Jela po starim receptima, koja su ponuđena posjetiteljima, bila su isključivo za degustaciju bez natjecateljskog karaktera, tako da su svi posjetitelji manifestacije mogli odabrati nešto po njihovom ukusu.

68858707 327805261305571 8351375658655416320 n Custom
foto: V. Hrgetić

Na ovogodišnjoj manifestaciji “Kaj su jeli naši stari?” predstavili su se i članovi KUD-a Podravac iz Sopja sa svojim autohtonim i samo za sopjanski kraj poznatim jelom – bošpor.

Komentari posjetitelja štanda sopjanskog KUD-a Podravac, nakon kušanja bošpora, bili su i više nego pozitivni, a sva količina skuhanog bošpora brzo je nestala.

Bošpor je jednostavno, neobično i vrlo ukusno jelo, karakteristično za Sopje i okolicu. U tom poljoprivrednom kraju nekad je to bio doručak prije odlaska na njivu. Bošpor se sastoji od mješavine brašna, vode i mljevene slatke paprike, u koju se stavlja kuhana rajčica iz domaće zimnice i to je crveni bošpor. Posebnu aromu jelu daju domaće suhe kobasice koje se kuhaju u njemu, a može to biti i drugo dimljeno meso, kao što su suha rebra i slanina. Gustoću određuju kuharice, a pravi je bošpor gušći od krem juhe i rjeđi od umaka od rajčice.

(www.icv.hr, adf)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content