Na području VPŽ ove godine proglašeno čak osam prirodnih nepogoda, štete se procjenjuju na više od 400 milijuna kuna

Tijekom 2019. godine područje Virovitičko-podravske županije pogodilo je čak osam prirodnih nepogoda prilikom kojih je došlo do velikih oštećenja svih poljoprivrednih kultura, ali i stambenih te gospodarskih objekata. Općinska i gradska povjerenstva slala su svoja izvješća o štetama.

Našu županiju je prvo zadesila prirodna nepogoda uzrokovana prevelikom količinom oborina koje su pale tijekom svibnja, proglašena 11. lipnja 2019. godine. Županijsko Povjerenstvo za procjenu šteta od prirodnih nepogoda izvršilo je formalnu, računsku i logičku kontrolu dostavljenih izvješća od strane gradskih/općinskih Povjerenstava i potvrdilo štetu od navedene prirodne nepogode u ukupnom iznosu od 322.570.447 kuna.

Druga prirodna nepogoda koja je zadesila županiju također je uzrokovana prevelikom količinom oborina, proglašena je 2. srpnja 2019. godine. Navedena prirodna nepogoda je zadesila općinu Čačinci prilikom koje je došlo do znatne štete na poljoprivrednim kulturama koja je procijenjena prvim priopćenjem na 5.000.000 kuna. Treća prirodna nepogoda uzrokovana tučom pogađa općinu Pitomaču, ista je proglašena 3. srpnja 2019. godine te se ukupna šteta prvim priopćenjem procjenjuje na 5.000.000 kuna. Četvrta nepogoda također tuča pogađa općinu Čađavicu te je proglašena 8. srpnja 2019., a ukupna prva procijenjena šteta iznosi 9.150.000 kuna. Peta prirodna nepogoda koja je zadesila županiju uzrokovana je olujnim i orkanskim vjetrom. Proglašena je 9. srpnja 2019. godine. Navedena nepogoda zadesila je općinu Pitomaču i Špišić Bukovicu, prilikom koje su nastradale sve poljoprivredne kulture te objekti. Prvim priopćenjem je šteta procijenjena na 16.000 kuna. Šesta prirodna nepogoda je proglašena 25. srpnja uzrokovana tučom za područje općine Pitomača, a prva procjena iznosi 15.000.000 kuna.

Sedma i osma prirodna nepogoda pogađaju ponovno područje općine Pitomača i to olujni i orkanski vjetar te tuča koje uzrokuju štetu na poljoprivrednim kulturama, gospodarskim objektima i opremi. Nepogode su proglašene 31. srpnja 2019. te ukupna prva procjena šteta za obadvije nepogode iznosi 30.000.000 kuna. Temeljem gore navedenog napominjemo da su posljedice za javni i gospodarski život Virovitičko-podravske županije velike, jer procijenjena šteta od svih prirodnih nepogoda koje su zadesile Virovitičko-podravsku županiju tijekom 2019. godine iznosi oko 400 milijuna kuna. Kada se naprave konačna izvješća za sve navedene nepogode postoji vjerojatnost da će taj ukupni iznos oštećenja biti i veći.

(www.vpz.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content