PROJEKT ZAŽELI „ŽENE IZ LUKAČA ŽELE POSAO” Ponovno osmijeh i sreća na licima naših starih

Na području općine Lukač krajem prošle godine, početnom konferencijom započeo je projekt „Žene iz Lukača žele posao”, koji je namijenjen zapošljavanju žena koje su prijavljene u evidenciju nezaposlenih Zavoda za zapošljavanje i s naglaskom na žene starije od 50 godina.

Početkom travnja 2019. godine, šest gerontodomaćica započelo je svakodnevno obilaziti krajnje korisnike. Gerontodomaćice su nakon uspješno provedenog programa obrazovanja/osposobljavanja primile certifikate i stekle dodatnu kvalifikaciju, te znanje za obilazak, njegu i pomoć korisnika.

Korisnici su osobe koje većinom žive u samačkim kućanstvima ili se njihovi ukućani ne mogu o njima brinuti.

IMG 41159ade39e1ece22d1ca8e7b23012b6 V

Uloga žena je pomoć u dostavi namirnica, pomoć u pripremi obroka u kućanstvu krajnjih korisnika, održavanju čistoće stambenog prostora korisnika, briga o higijeni, dostavi lijekova, podrška kroz razgovore i druženje, te ostale svakodnevne i osobne aktivnosti ,što je od iznimne važnosti, jer će se smanjiti socijalna isključenost i osamljenost.

Tako je kroz „Projekt Zaželi„ usamljenost djedova i baka zamijenila topla riječ, osmijeh i sigurnost da ponovno imaju nekoga s kime mogu svakodnevno podijeliti svoju radost i tugu.

Svaki mjesec koordinatorica projekta Valerija Ivoš obilazi korisnike s kojima kroz razgovor saznaje jesu li su zadovoljni, što im je još potrebno kako se ne bi osjećali usamljeno i napušteno, jer cilj projekta je zadovoljiti i pomoći starijim i nemoćnim osobama.

Zaključak dosadašnje provedbe „Projekta Zaželi„ na području općine Lukač je pozitivan, korisnicima je vraćen taj osjećaj da su nekome važni, da netko brine o njima i pita ih kako su, što je izmamilo na njihovim licima osmijeh i sreću. (www.icv.hr, Općina Lukač)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content