Virovitičkim konjičkim maratonom prigodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti odali počast poginulim braniteljima

Prigodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja, kao i 24. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja danas (nedjelja) se u organizaciji Konjičkog kluba Virovitica i Koordinacije braniteljskih udruga Domovinskog rata grada Virovitice održao Virovitički konjički maraton.

Obilježavanje je započelo u Podgorju održavanjem svete mise za sve poginule hrvatske branitelje te je nastavljeno u Golom Brdu gdje su i položeni vijenci za poginule branitelje. Nakon toga, maraton je krenuo prema Gradskom groblju gdje je također odana počast palim hrvatskim borcima.

MT7 1717

– Naš konjički maraton nešto je posebno u Hrvatskoj, mi jedini za ovaj datum imamo konjički maraton i to je dosta prigodno. Mi branitelji, predstavnici i članovi udruga se angažiramo da pomognemo našem Konjičkom klubu Virovitica, svi njihovi članovi su volonteri i tako dajemo značaj ovim velikim danima i „Oluji“ kojom je na veličanstveni način završen Domovinski rat – rekao je Zvonko Kožnjak, predsjednik koordinacije braniteljskih udruga Grada Virovitice.

– Svim mještanima grada Virovitice, Virovitičko-podravske županije i Republike Hrvatske, kao i onima izvan njenih granica čestitao bih Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan branitelja i 24. obljetnicu vojno-redarstvene operacije Oluja – zaključio je.

MT8 8179

Iduća postaja ovog maratona bila je zgrada MUP-a gdje su također položeni vijenci i upaljena svijeća. Kako je maraton bio sve bliže centru grada čije su ulice vrvjele građanima koji su uživali u obiteljskoj šetnji ili prijepodnevnoj kavi, tako je i raslo zanimanje za konje koji su u koloni koračali cestom. Dok su stariji mobitelima slikali i snimali dostojanstvenu povorku, djeca su s oduševljenjem promatrala ove plemenite životinje koje su pod vodstvom članova Konjičkog kluba Virovitica išli u smjeru bivše vojarne gdje ih je na travnjaku ispred nove hale Viroexpo čekala okrjepa. S osmjehom ih je dočekala zamjenica gradonačelnika Vlasta Honjek-Golinac.

MT8 8130

– Drago nam je što se ovaj maraton održava već treći puta i što se održava samo u Virovitici. U maratonu sudjeluje 14 predivnih konja koje je izuzetno zanimljivo promatrati. Nadam se da će ovo postati tradicija i da će se uključiti još više ljudi, posebice najmlađih – rekla je zamjenica gradonačelnika.

Na prostoru bivše vojarne posjetitelji su se mogli upoznati s konjima, podragati ih, a najhrabriji mališani su po prvi puta zasjeli u sedlo. Konjički maraton pozdravio je i Alen Bjelica, pročelnik za društvene djelatnosti grada Virovitice koji je sa sinom uživao razgledavajući konje.

MG 0619 Custom

Posjetitelji su s veseljem promatrali konje, a više o ovoj plemenitoj životinji i o konjičkom maratonu rekao je predsjednik konjičkog kluba Virovitica Marijan Žeravica.

– Zadovoljni smo kako se povorka održala do sada. Konji su nam malo nemirni, s obzirom na sunce i na obade koji ih neprestano pikaju, no sada će se odmoriti pa ćemo moći nastaviti dalje. Ponosni smo na ovaj naš treći virovitički maraton i nadam se da će se ova lijepa tradicija i dalje nastaviti – istaknuo je M. Žeravica rekavši kako je ovaj mimohod odlična promocija konja i konjičkog kluba građanima Virovitice.

MG 0650 Custom

Nakon vojarne, konjički maraton nastavio je put prema Rezovcu gdje je povorka dočekana osobitim zadovoljstvom, a ondje je otkriveno spomen obilježje poginulim i umrlim Hrvatskim braniteljima.

– Ovo spomen obilježje podignuto je u časti svim poginulim i umrlim braniteljima Rezovca i svim Hrvatskim braniteljima, ono neka bude sjećanje i zalog svim sadašnjim i budućim mještanima uz misao da se mora znati čuvati istina o Domovinskom ratu kao i o dragovoljcima i braniteljima koji su dali svoje živote i podnijeli najveći teret u Domovinskom ratu – istaknuo je predsjednik Mjesnog odbora Rezovac Vlado Hodak. Da su spomenici podsjetnici za buduće naraštaje istaknula je i predsjednica Udruge udovica Hrvatskih branitelja Domovinskog rata Virovitica Melita Harmund.

IMG 20190804 133028

– Velika mi je čast reći kako je Rezovac, kao i sva druga prigradska naselja, među prvima krenuo u obranu naše drage Hrvatske. Posebno mi je drago što tu danas mogu stajati kao jedan od zapovjednika te što i ovdje možemo postaviti ovo spomen obilježje jer je to upravo ono što će nas ovdje prisutne sjećati na one koji nisu više s nama, koji su dali vlastiti život za ovu naš domovinu – istaknuo je Zvonko Kožnjak, predsjednik koordinacije braniteljskih udruga Grada Virovitice.

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja te 24. obljetnicu vojno-redarstvene operacije Oluja čestitao je i gradonačelnik grada Virovitice, Ivica Kirin.

– Svaki ovaj spomenik simbolizira Hrvatsku državu, vjeru, obitelj i čovjeka koji se borio za svoju obitelj, stvarajući pritom Domovinu. Oni kojima je stalo do naše Domovine, stat će ovdje, pognuti glavu i sjetiti se žrtve koju su branitelji podnijeli te je usmenom predajom prenijeti na mlade koji ostaju – istaknuo je gradonačelnik. (www.icv.hr, ea, lmh)

[g-gallery gid=”542225″]

- PROMO -

 

 

Povezane vijesti

Skip to content