BERBA GROŽĐA PRI KRAJU Franjo Dvojak: Manji urod grožđa neće utjecati na dobru kvalitetu vina

U vinogradima na području Virovitice berba grožđa je pri kraju, a ove je godine zbog loših vremenskih prilika krenula 15 dana ranije. Zdravstveno stanje grožđa je dobro, lijepo sazrijeva, iako su zbog obilnih kiša prinosi manji nego lani, za 40 do 50 posto. Ali, kako nam kažu iskusni vinogradari i vinari, kvaliteta grožđa bit će bolja nego je bila prošle godine. Jedan od njih je i naš poznati vinogradar i vinar, član Udruge vinogradara i voćara “Sveti Vinko” iz Virovitice Josip Dvojak, koji svoj vinograd i moderno opremljeni prostor za preradu grožđa i proizvodnju vina ima na obroncima Bilogore u naselju Podgorje, a u nedjelju, 29. rujna obrao je i zadnji trs svog vinograda.

– Urod mi je manji za skoro 70 posto, ali zadovoljan sam s kvalitetom grožđa i količinom sladora, pogotovo kod najzastupljenije sorte graševine gdje je slador od 18,4 do 20 posto- na početku našeg razgovora rekao nam je Franjo Dvojak te ukratko objasnio kako je ovogodišnja berba grožđa krenula i s kojim su se problemima susretali naši vinogradari.

IMG 20190925 105530

– U našem su vinogorju prvo krenule berbe ranih sorti grožđa kao što su chardonnay, pinot bijeli, sivi i crni, traminac i muškat žuti. Idealni dani za berbu su bili od 20. do 22. rujna, ali ni vikend s 28. na 29. rujna nije bio loš. Naime, noći su bile hladne, a tijekom dana bilo je ugodnih 25 Celzijevih stupnjeva. Najveća opasnost za vinograde u vrijeme berbi svakako je kiša jer uslijed nje dolazi do pucanja bobica i pojave truleži. Stoga je svako čekanje da grožđe dozrije onako kako to želimo riskantno, tako da je pametnije obrati vinograd ranije – rekao je Franjo Dvojak te zaključio da je ove godine bilo teško biti vinogradar.

– Najveći problem bila je velika količina oborina u prvom dijelu vegetacije koje su sprječavale vinogradare da pravovremeno obave zaštitu vinograda što je rezultiralo pojavom bolesti plamenjače koja je znatno smanjila prinos. Osim toga velika količina oborina u vrijeme cvatnje utjecala je na oplodnju pojedinih sorti. Sve to rezultiralo je znatno manjim prinosom nego li je to uobičajeno, bar kada govorimo o našem vinogorju – napomenuo je Franjo Dvojak koji u svojoj kolekciji priznanja ima uglavnom najviša vinogradarska odličja za svoja kvalitetna vina, pa se nada da će tako biti i dalje.

IMG 20190925 110248

– Kao što je već navedeno, ove godine će na našem, barem užem području izostati kvantiteta, ali kvaliteta bi trebala biti veća, iz razloga koje sam već naveo. Ali da bi to bilo tako najviše će ipak ovisiti o zalaganju vinogradara, odnosno vinara, njegovom iskustvu, stručnosti, pridržavanju svih agrotehničkih mjera i kvaliteti preradbenog pogona. No s obzirom da naši vinari glase za bolje vinogradare u Hrvatskoj, vjerujem da ćemo i ove, odnosno iduće godine uživati u kvalitetnim vinima – zaključio je naš poznati virovitički vinogradar i vinar Franjo Dvojak.

(www.icv.hr, bs)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content