Članovi Udruge roditelja poginulih branitelja domovinskog rata Brodsko-posavske županije posjetili VPŽ

U četvrtak su Virovitičko-podravsku županiju posjetili članovi Udruge roditelja poginulih branitelja Brodsko-posavske županije. Obišli su centar grada i župnu crkvu svetog Roka. Pred kapelicom u nekadašnjoj virovitičkoj vojarni pukovnik Mirko Breitinger održao im je kratko predavanje o domovinskom na širem području Virovitice.

Nakon toga gosti iz Brodsko-posavske županije obišli su spomen područje na virovitičkom groblju, mjesto ukazanja u Gradini i suhopoljski park, gdje su imali organizirani ručak.

– Surađujemo sa svih 45 udruga roditelja poginulih branitelja domovinskog rata na području Lijepe naše, a posebno intenzivno s udrugama na području Slavonije – izjavila je Anđa Oljačić, predsjednica Udruge poginulih branitelja domovinskog rata Virovitičko-podravske županije, koja je bila domaćin gostima iz Brodsko posavske županije.

IMG 3681 Custom

Nakon toga gosti su se uputili u Slatinu gdje ih je ugostila Udruga roditelja poginulih hrvatskih branitelja Slatina-Orahovica, na čelu s predsjednicom Marijom Maračić.

Tradicija je to koju niz godina njeguju udruge roditelja poginulih branitelja te posjećuju jedni druge, razmjenjuju iskustva, daju si potporu, jer kako je naglasila predsjednica Maračić, oni među sobom najbolje razumiju tugu koju nose u srcu.

Susret je započeo polaganjem cvijeća i zapaljenih lampiona te molitvom kod spomen-obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u Parku 136. slatinske brigade. Domaćini su potom goste poveli u kratki obilazak Slatine, do Spomen sobe Domovinskog rata koja djeluje u sastavu Zavičajnog muzeja Slatina, gdje ih je predsjednica Maračić upoznala s radom udruge koja je u početku brojila 120 članova, a sada ih je jedva 40. No, samo njih 20-tak koji su još koliko toliko zdravi ne propuštaju redovita sastajanja petkom u prostorijama udruge, koja traju neprekidno od osnutka 1994. godine.

Po dolasku u Spomen sobu, predsjednica Marija Maračić upoznala je goste i s koncepcijom postava Domovinskog rata koji je kao izdvojena cjelina dio stalnog postava slatinskog muzeja koja je uređena zahvaljujući slatinskoj Udruzi roditelja poginulih hrvatskih branitelja, a potom im je prikazan film ”Djeco naša”.

Gosti iz Slavonskog Broda put su nastavili prema Voćinu gdje su sudjelovali na svetoj misi za poginule hrvatske branitelje. (www.icv.hr, mš, adf, mf; foto: M. Šolc, M. Feldi)

[g-gallery gid=”548850″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content