DO MJESECA I DALJE Astronom Ante Radonić gostovao u virovitičkoj knjižnici, za predavanje se tražilo mjesto više

U Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica jučer (ponedjeljak) je održano predavanje „Do Mjeseca i dalje“ poznatog hrvatskog astronoma Ante Radonića. Tema gotovo dvosatnog predavanja, za koje se tražilo mjesto više, je bilo čovjekovo slijetanje na Mjesec prije 50 godina. Kroz svoje bogato znanje, A. Radonić okupljene je proveo kroz prve ljudske ekspedicije na Mjesec, objasnio kako su ostvarene, što su značile za znanost te koji su planovi za budućnost što se tiče odlazaka na Mjesec, ali i na Mars.

Posjetitelje je pozdravila ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Višnja Romaj koja je izrazila svoje zadovoljstvo time što su mladi ljudi, koji su činili veliki dio publike, izrazili interes za predavanje.

20190916 180812 Custom

– Dodatna pitanja koja ćemo mi danas postaviti gospodinu Radoniću, vjerujte mi, nema bolje osobe, informiranije i nekoga tko doista nešto zna kada se radi o ovom području – najavila je V. Romaj ovog nekadašnjeg voditelja planetarija Tehničkog muzeja Nikola Tesla u Zagrebu.

Dubravka Sabolić, predsjednica Ogranka Matice Hrvatske u Virovitici koji i je organizator predavanja, također se obratila okupljenima te istaknula kako ovo nije prvi put da je Ante Radonić u Virovitici.

– U razgovoru smo brojili godine, ima više od 20 godina kada je ovdje došao u suradnji sa Zlatkom Kovačevićem sa svemirskom fotografijom. Tada je bilo jedno zanimljivo predavanje pa možda slijedeće predavanje nećemo tako dugo čekati – rekla je D. Sabolić.

20190916 180802 Custom

Zašto su ovakva predavanja važna za mladu publiku, Ante Radonić je objasnio u uvodu svog predavanja.

– Za one mlade ljude koje zanima svemir, za one koje zanimaju svemirski letovi, to u njima pobuđuje jako veliko zanimanje i tjera ih da budu bolji u fizici, matematici, kemiji i svemu zapravo. Istraživanje svemir danas je jako važno jer vrlo dobro djeluje na mlade da ih na neki način uputi u neka dobra područja a posebno u ona prirodnih znanosti i tehnike – objasnio je A. Radonić.

Nakon predavanja, posjetitelji su imali priliku predavaču postaviti pitanja vezana za temu, poput onih koliko je vremenski trajalo putovanje na Mjesec ili zašto neki ljudi ne vjeruju da se slijetanje doista dogodilo. (www.icv.hr, ea)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content