Duplo veće kazne za roditelje koji nepropisno prevoze djecu: U deset godina ozlijeđeno 12.445 djece, a poginulo 106

Djeca se nepropisno prevoze na prednjim sjedalima, sjede na stražnjim sjedalima nevezana ili se nalaze u neadekvatnim sjedalicama koja ne zadovoljavaju najosnovnije uvjete sigurnosti.

Policija će zato one koji prevoze djecu na nepropisan način od sada kažnjavati s 1000 umjesto s dosadašnjih 500 kuna. Već se godinama provode razne aktivnosti s ciljem zaštite djece u prometu, a najpoznatija je akcija koju je policija nazvala “Poštujte naše znakove” i na koju su iznimno ponosni. Odmah su naglasili da se broj nesreća drastično smanjio, a za to je dovoljno usporediti prošlu i ovu godinu. U prvih osam mjeseci 2018. godine bilo je 22.220 prometnih nesreća u kojima je poginulo 206 ljudi, dok ih je u istom razdoblju ove godine bilo 20.795, a poginulo ih je 164, piše 24sata.

Prije svakog početka nove školske godine policija tako donosi rezultate koje su akcijom postigli prethodnih godina i upozorava na probleme u prometu vezane uz djecu. Izvijestili su da je na hrvatskim prometnicama unatrag deset godina poginulo 106 djece, a ozlijeđeno ih je 12.445. Ove godine ih je najviše poginulo u svojstvu pješaka, iako i dalje u ukupnom broju svih stradavanja prednjače djeca koja su putnici u vozilu.

Policija provodi niz akcija

– Sigurnost djece u prometu je briga i odgovornost odraslih te svi zajedno moramo poduzeti sve kako bi djeca osigurala svoje pravo na sigurnost – rekla je pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević. Zbog toga će početkom ove školske godine, u kojoj je u prve razrede osnovnih škola krenulo 38.000 djece, policija poduzeti brojne aktivnosti. Već su pregledali prometnice i prometnu signalizaciju u blizini škola te naredili popravljanje svih kvarova i nedostataka.

Tijekom rujna održat će se dvadesetominutna predavanja i razgovori u svim prvim razredima osnovnih škola kako bi djecu upoznali s temeljnim pravima sigurnog sudjelovanja u prometu. Pojavit će se i na prvom roditeljskom sastanku kako bi upozorili roditelje na što sve moraju pripaziti dok voze svoje djecu. Svakog će dana, posebno u vrijeme početka i završetka nastave, pojačano nadzirati prilazne ceste i raskrižja u blizini škola, a strogo će kažnjavati nedisciplinirane vozače. Osobito će im se na udaru naći oni koji ne propuste mališane koji stoje na pješačkom prijelazu.

Kažnjavat će i sva nepropisno parkirana vozila u zonama škola. Brzine kretanja dodatno će se kontrolirati, a svoje zadatke imat će i pripadnici prometne policije mladeži. Nadzirat će i autobuse kojima se organizirano prevoze djeca.

Veliki napredak od 1994.

Pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja Momir Karin na konferenciji za novinare povodom početka nove školske godine napomenuo je kako od ponedjeljka kreće i kurikularna reforma kojom se mijenja cijela paradigma obrazovanja, a jedna od osnovnih stvari koju posebno ističe, a koja se treba postići, je da se djecu nauči kako sačuvati svoj život, a samim time i tuđe živote. Voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa Josip Mataija na kraju je rekao kako se rezultat uspješnosti i učinkovitosti akcije “Poštujte naše znakove” tijekom vremena može vidjeti ako usporedimo početke akcije 1994. godine, kad je u prometnim nesrećama smrtno stradalo 57 djece, a u 2018. godini dvoje. (24sata.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content