Filip Jakupec iz pitomačke Župe sv. Vida zaređen za đakona Varaždinske biskupije

Pod geslom “Da svi budu jedno” (Iv 17,21) polaganjem ruku apostolskog administratora Varaždinske biskupije, mons. Josipa Mrzljaka, Lovro Biškup iz Župe svetog Vida u Varaždinu te Filip Jakupec iz Župe svetog Vida u Pitomači zaređeni su za đakone. Đakonsko ređenje zbilo se tijekom svečanog euharistijskog slavlja u subotu, 28. rujna u varaždinskoj katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije na Nebo.

Uz mons. Mrzljaka suslavilo je dvadesetak svećenika Varaždinske biskupije, a u katedrali se okupio i velik broj vjernika iz obiteljskog i prijateljskog kruga mladih bogoslova. Pozdravljajući okupljene vjernike, svećenike, bogoslove te njihove obitelj i prijatelje, mons. Mrzljak je naglasio kako je velika radost za varaždinsku Crkvu dobivanje novih članova.

đakonsko ređenje 7
Foto: biskupija-varazdinska.hr

Biskup je uvodno dodao kako se varaždinska Crkva posebno raduje zbog dvojice mladih bogoslova koja će primiti sveti red đakonata te primijetio zanimljivost kako obje župe iz kojih dolaze ređenici nose naziv po svetom Vidu, koji je, poručio je mons. Mrzljak, zasigurno svojim zagovorom doprinio ovom današnjem događaju.

– Vjerujemo da njihovi nebeski zaštitnici prate i ovaj naš današnji događaj, našu zajedničku molitvu, dodao je mons. Mrzljak te okupljenim vjernicima pobliže objasnio značaj službe u koju su dvojica kandidata promaknuta. Tako je u nastavku svoje homilije, bazirane na liturgijskom predlošku, biskup Mrzljak vjernicima objasnio značaj reda đakonata u Crkvi.

– Okrijepljeni darom Duha Svetoga, novi đakoni će pomagati biskupu i njegovu prezbiteriju u službi riječi, oltara i ljubavi stavljajući se na uslugu svima. Kao služitelji oltara navješćivat će evanđelje, pripremati žrtvu i vjernicima dijeliti Gospodnje tijelo i krv. Osim toga će im po biskupovu nalogu, biti dužnost da potiču i one koji ne vjeruju i one koji vjeruju, da ih poučavaju u svetom nauku, da predsjedaju molitvama, da krste, prisustvuju vjenčanju i blagoslivlju ga, da nose popudbinu umirućima i predvode pogrebne obrede. U svemu tome neka s Božjom pomoći tako postupaju da ih upoznate kao prave učenike onoga koji nije došao da bude služen, nego da služi – rekao je biskup Mrzljak.

đakonsko ređenje 11
Foto: biskupija-varazdinska.hr

Ređenicima je pak, tijekom propovijedi, biskup poručio neka čine po primjeru koji im je Gospodin dao te zdušno vrše volju Božju i radosno služe i Gospodinu i ljudima.

– A kako nitko ne može služiti dvojici gospodara, svako nepoštenje i lakomost smatrajte kao robovanje kumirima. Budući da slobodno pristupate redu đakonata, treba da i vi, koje su nekoć apostoli izabrali za službu ljubavi, budete muževi na dobru glasu, puni Duha Svetoga i mudrosti. Svoju ćete službu vršiti u beženstvu, ono je ujedno znak i poticaj pastoralne ljubavi, a k tome i izvor plodnosti u svijetu. Nošeni, naime, iskrenom ljubavi prema Kristu Gospodinu i živeći u ovom staležu u savršenom predanju, lakše ćete nepodijeljena srca prianjati uz Krista, slobodnije se posvetiti služenju Bogu i ljudima i spremnije surađivati u djelu preporoda Odozgo. Ukorijenjeni i utemeljeni u vjeri budite neporočni i besprijekorni pred Bogom i ljudima, kao što dolikuje Kristovim služiteljima i djeliteljima Božjih otajstava. Ne dajte se odvratiti od nade Evanđelja, čiji morate biti ne samo slušatelji, nego i služitelji. Čuvajući otajstva vjere u čistoj savjesti, Riječ Božju što je u ustima propovijedate, očitujte djelima, da kršćanski puk, oživljen Duhom, postane čist i Bogu ugodan prinos, a da vi, hitajući ususret Gospodinu, od njega zaslužite čuti: „Dobro, slugo dobri i vjerni, uđi u veselje gospodara svoga – poručio je biskup Mrzljak ređenicima

đakonsko ređenje 19
Foto: biskupija-varazdinska.hr

Nakon homilije mons. Josipa Mrzljaka uslijedio je završni obred primanja dvojice bogoslova među đakone, a u đakonsko ruho odjenuli su ih njihovi župnici; fra Mirko Kemiveš, OFM cap, i Ivica Puškadija.

Na kraju svete mise, biskup Mrzljak je čestitao novim đakonima na ulasku u obitelj prezbitera Varaždinske biskupije. Čestitao je i obiteljima ređenika, njihovim roditeljima, braći, sestrama, rodbini, prijateljima i župljanima što su bili na putu zajedno s ređenicima i pomagali ih svojim molitvama te napomenuo kako su oni i dalje potrebni molitava kako bi ustrajali na svome putu. (biskupija-varazdinska.hr)

[g-gallery gid=”554052″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content